Clemente Aiudeanu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Clemente Aiudeanu
Replace this image male.png
Născut 1820, Câmpeni, judeţul Alba
Decedat 1913, Câmpeni, judeţul Alba
Ocupaţie învăţător, revoluţionar
Părinţi Gavrilă Beldean

Clemente Aiudeanu (n. 1820, Câmpeni, judeţul Alba - d. 1913, Câmpeni, judeţul Alba) a fost învăţător, revoluţionar paşoptist.

Originea

S-a născut la Câmpeni, judeţul Alba, "capitala" Ţării Moţilor, în familia lui Gavrilă Beldean, preot. Tatăl său, G. Beldean, a avut numele maghiarizat de către autorităţile ungureşti ale timpului. Astfel, numele de Beldean a fost transformat în "Enyedi", ceea ce în limba română s-ar traduce "Aiudeanul" (G. Beldean a făcut studiile la Aiud, judeţul Alba).

Studiile

Clemente Aiudeanu a făcut gimnaziul la Cluj şi a urmat cursurile preparandiei catolice din Sibiu.

Activitatea

După terminarea studiilor, a fost pentru scurt timp învăţător la Baia de Arieş. A ajuns apoi administrator al curţii baronului Pavel Bornemisza. Aici l-a surprins începerea revoluţiei paşoptiste. A fost înrolat într-o unitate militară maghiară de honvezi, în satul Apalina din judeţul Mureş.

A fugit din această unitate militară maghiară şi s-a refugiat la Câmpeni, în tabăra lui Avram Iancu.

În timpul revoluţiei de la 1848 din Transilvania a fost numit tribun în legiunea condusă de prefectul Simion Balint şi cu aceasta a luat parte la luptele duse împotriva armatei revoluţionare maghiare. A participat la prima şi la a doua bătălie de la Abrud, împotriva trupelor maghiare conduse de maiorul Hatvani.

Pentru faptele de arme din timpul revoluţiei paşoptiste a fost decorat cu Crucea de aur pentru merite deosebite (Austria) şi Medalia de aur (Rusia).

După încheierea revoluţiei paşoptiste a activat ca funcţionar, apoi ca învăţător la şcoala greco-catolică în Câmpeni, unde a trăit ca pensionar până la moarte.

În anul 1872 a participat, alături de alţi foşti comandanţi de miliţii române de la 1848, la înmormântarea lui Avram Iancu, la Ţebea, judeţul Hunedoara.

Moartea

A murit în anul 1913, la vârsta de 93 ani.

Probabil că a fost cel mai longeviv dintre foştii comandanţi militari români din timpul revoluţiei de la 1848 din Transilvania.

Moştenirea

  • Casa în care a trăit Clemente Aiudeanu, în Câmpeni, judeţul Alba, situată pe strada Tudor Vladimirescu, nr. 1
  • O placă comemorativă amplasată în Câmpeni aminteşte de Clemente Aiudeanu

Bibliografie

  • Predescu, Lucian - Enciclopedia României - Cugetarea, Editura Saeculum I.O., ISBN 973-9399-03-7
  • Cosânzeana, revistă literară ilustrată, Anul I, nr. 2, 1 noiembrie 1911
  • **** - Plan de sustenabilitate al reţelei electronice a comunităţii locale (RECL) Câmpeni, judeţul Alba, 10 septembrie 2010