Cornelia Moga

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Cornelia Moga
Replace this image female.png
Născută 9 septembrie 1885, Sibiu
Decedată 7 februarie 1962, Bucureşti
Ocupaţie medic
Părinţi Ion Moga şi Ana Bologa

Cornelia Moga (n. 9 septembrie 1885, Sibiu – d. 7 februarie 1962, Bucureşti). Medic, prima femeie radiolog din România.

Biografie

Fiica medicului Ion Moga şi a Anei Bologa, a urmat cursurile Şcolii Civile de Fete şi ale Liceului Maghiar din oraşul natal, apoi pe cele ale Facultăţii de Medicină din Budapesta (1905 – 1910); cursuri speciale de radiologie la München şi Hamburg şi de medicină internă la Karlsbad (1935). Datorită bunelor rezultate obţinute, i s-a oferit un post la Institutul de Anatomie Patologică, apoi la Clinica II medicală din Budapesta, unde s-a specializat în medicină internă, bacteriologie, lucrări de laborator, neurologie şi radiologie.

Stabilită, din septembrie 1918, la Arad, practică toate domeniile în care era specialistă. În paralel lucrează ca voluntar la infirmeria unui internat de fete şi în cadrul Comitetului Sănătăţii Publice, Societăţii pentru Profilaxia Tuberculozei sau Sanatoriul T.B.C. din Arad. Participă la congrese de radiologie din ţară (Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi) sau din străinătate (Stockholm, Paris, Zürich, Roma). Membră a Societăţii Române de Radiologie şi Electrologie şi a Societăţii Germane de Radiologie Röntgen.

Din 1949 până la pensionare (1957), Cornelia Moga activează ca medic primar radiolog la spitalul orăşenesc din Arad. Din anul pensionării au început problemele legate de sănătate datorate iradierii; i-au fost amputate, pe rând, degetul arătător, celelalte degete, apoi toată mâna stângă până la extragerea claviculei şi a omoplatului. Tumorile de la axile şi coastă au fost îndepărtate cu succes, dar metastazele apărute la plămâni, ficat şi creier i-au fost fatale. Conştientă de ceea ce se petrecea cu ea, a fost atentă la fiecare fază a tratamentului, discutând cu medicul curant, I. Bârzu, toate detaliile bolii. A fost înmormântată alături de părinţii ei la Sibiu.

Bibliografie

  • George Marcu (coord.), Dicţionarul personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2009.