Drăgoieşti (Timiş)

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Satul
Drăgoieşti

Comuna Racoviţa (Timiş)
Judeţul Timiş (TM)

Stema judetului Timis.png
Colaj Dragoiesti.jpg
Atestare 1365
Populaţie 456 locuitori
Cod poştal 307333

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Drăgoieşti este un sat în judeţul Timiş, comuna Racoviţa. Are o populaţie de 454 locuitori (2002).

Localizare

Se situează în centrul judeţului Timiş, în valea râului Timiş, la circa 20 km vest de municipiul Lugoj.

Istorie

Prima atestare documentară a localităţii datează din 1365 cu numele Draganfalva sau Dragonfalva, de unde se poate trage concluzia că satul îşi trage numele de la un anume Drăgan. În Evul Mediu era proprietatea unor magnaţi locali şi a făcut parte la un moment dat şi din posesiunile lui Iancu de Hunedoara. După ce Banatul a fost cucerit de turci, continuă să existe, spre deosebire de alte localităţi care în această perioadă sunt depopulate. Un defter otoman face vorbire despre Dragonyesht, sat de români al urmaşilor lui Drăgon. La recensământul din 1717 efectuat de austrieci după ce au cucerit Banatul din mâna turcilor, Drăgoieştiul nu mai este menţionat, semn că este posibil să fi fost depopulat ca urmare a războaielor austro-turce, dar că oamenii s-au reîntors la casele lor la scurt timp după aceea, pentru că apare pe harta contelui Mercy din 1723. În 1779 este alipit judeţului Timiş.

Biserica de astăzi a fost construită în 1842, după ce vechea biserică de lemn, care data din 1784 şi era amplasată în zona de nord, a fost demolată. Înainte de aceasta, Drăgoieştiul a împărţit aceeaşi biserică cu satul vecin Ficătar, iar biserica se afla la mijlocul distanţei dintre cele două sate, pe un loc în care şi astăzi se găseşte un stâlp de hotar cu numele „la biserică”.

Populaţia

La recensământul din 2002, satul Drăgoieşti avea 456 locuitori, din care 428 români, 20 romi, 7 ucraineni şi un maghiar. În trecut a avut o populaţie de două ori mai numeroasă, astăzi aceasta este în continuă scădere.

Bibliografie

  • Creţan, Remus, Dicţionar toponimic şi geografico-istoric al localităţilor din judeţul Timiş, Editura Universităţii de Vest, Timişoara, 2006 ISBN 973-7608-65-8
  • Lotreanu, Ioan, Monografia Banatului, Institutul de Arte Grafice „Ţara”, Timişoara, 1935
  • Săcară, Nicolae, Bisericile de lemn dispărute din Banat, Editura Excelsior Art, Timişoara ISBN 973-592-074-3
  • Varga, E., Statistică recensăminte după limba maternă, respectiv naţionalitate, jud. Timiş 1880 - 2002, [1]