Marta Trancu-Rainer

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Marta Trancu-Rainer
Replace this image female.png
Născută 1875, Târgu Frumos, judeţul Iaşi
Decedată 1950, Bucureşti
Ocupaţie chirurg
Părinţi Lazăr Trancu şi Ana Ciomac

Marta Trancu-Rainer (n. 1875, Târgu Frumos, judeţul Iaşi – d. 1950, Bucureşti). Prima femeie medic chirurg din România.

Biografie

Fiica unor negustori armeni cu stare, Lazăr Trancu şi Ana Ciomac, sora lui Grigore Trancu-Iaşi, a absolvit Facultatea de Medicină din Iaşi, urmând şi un curs de Medicină Internă la Spitalul „Colţea” din Bucureşti.

A ocupat, prin concurs, un post de medic secundar în chirurgie şi a început să profeseze, după ce a fost întâmpinată de dezaprobarea confraţilor bărbaţi, care considerau o glumă faptul că o femeie doreşte să devină medic chirurg.

S-a căsătorit cu celebrul anatomist şi antropolog Francisc I. Rainer, întemeietorul Institutului de Antropologie din România.

Mobilizată în Primul Război Mondial, cu gradul de maior, a realizat numeroase intervenţii chirurgicale prin care a salvat sute de vieţi. A condus, concomitent, Spitalele „Colţea”, cel al „Şcolii de Poduri şi Şosele”, precum şi Spitalul de Chirurgie instalat în Palatul Regal, la cererea Reginei Maria. „Cele două erau mereu împreună în marile spitale şi în spitalele de campanie, în mijlocul răniţilor de război” (dr. V.T. Terenţiu). Suferind o plagă infectată din cauza deselor expuneri la infecţiile răniţilor, Regina a fost operată la mână de către prietena sa.

După încheierea războiului, Marta Trancu-Rainer a continuat să profeseze ca medic chirurg, dar paralel a practicat, la cabinetul său particular şi ginecologia. „La început de secol al XX-lea, era cunoscută în Bucureşti ca unul dintre cei mai buni şi mai solicitaţi medici ginecologi” (dr. V.T. Terenţiu).

În 1935 a fost primită în Academia de Medicină, recunoscându-i-se astfel activitatea de cadru didactic universitar.

Bibliografie

  • Marcu, George (coord.) - Dicţionarul personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2009.