Mihail Pascaly

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Mihail Pascaly
Mihail Pascaly.jpg
Naţionalitate român
Născut 1830, Bucureşti
Decedat 30 septembrie 1882, Bucureşti
Ocupaţie actor, regizor, director de teatru, profesor, traducător, autor dramatic, publicist

Mihail Pascaly (n. 1830, Bucureşti - d. 30 septembrie 1882, Bucureşti), actor, regizor, director de teatru, profesor, traducător, autor dramatic şi publicist.

Biografie

Pascaly a fost un animator al vieţii teatrale din România. Activitatea lui a fost legată de mişcarea pentru afirmarea şi dezvoltarea artei şi culturii naţionale româneşti. Prin călătoriile sale în străinătate a ţinut legătura cu realizările din arta scenică a timpului. A fost director al Teatrului Naţional până în 1877. A efectuat numeroase turnee prin România, în care a propagat mesajul artei autentice, dar a făcut eforturi şi pentru a introduce teatrul românesc în circuitul culturii mondiale. Pascaly a luat atitudine publică, fiind un puternic critic împotriva nepăsării oficiale faţă de cultura artistică şi faţă de comercializarea teatrului din perioada sa.

Pascaly a introdus în repertoriul scenei româneşti marea literatură dramatică universală, reprezentată de Shakespeare, Alexandre Dumas, Vigny, etc. O dată cu aceasta el a deschis şi drumul melodramei. Susţinând dramaturgia originală, a introdus în repertoriul său mai ales piesele istorice. Deşi Pascaly a dovedit talent şi pentru comedie („Revizorul”, după Gogol), stilul său de joc s-a adaptat în special dramei romantice. Pascaly însoţea forţa de expresie în rostirea textului cu gestul generos; înflăcărarea sa scenică supradimensiona personajele interpretate. Sinceritatea pasionată, patetismul jocului său transmiteau spectatorului o adâncă emoţie. A jucat în piese precum: „Idiotul”, „Hamlet”, „Ştrengarul de Paris”, „Sărmanul Jack” sau comediile lui Victorien Sardou, o parte din care care el însuşi le-a tradus.

Bibliografie

  • Academia Republicii Populare Române, Dicţionar Enciclopedic Român, Editura Politică, Bucureşti, 1962-1964