Nicolae Tincu-Velea

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Nicolae Tincu-Velea
Nicolae Tincu Velea.jpg
Nume de botez Petru
Naţionalitate român
Născut 1 noiembrie 1814, Ticvaniu Mare, Caraş-Severin
Decedat 16 octombrie 1867, Vârşeţ
Mormânt la Cimitirul din Vârşeţ
Ocupaţie preot

Nicolae Tincu-Velea (n. 1 noiembrie 1814, Ticvaniu Mare, judeţul Caraş-Severin - d. 16 octombrie 1867, Vârşeţ, Serbia), teolog, preot, primul protopop român al Vârşeţului, istoric şi autor al Istoriei bisericeşti politico-naţionale, lucrare de referinţă pentru istoria românilor bănăţeni.

Biografie

S-a născut în 1814 în comuna Ticvaniu Mare din judeţul Caraş-Severin. Numele său de botez era Petru, dar pentru că mama sa nu s-a putut obişnui cu acest nume, i-a spus totdeauna Nicolae. După ce a terminat studiile primare, a urmat secţia în limba română a teologiei la Vârşeţ, în prezent oraş din Banatul sârbesc. În 1837, după ce a absolvit teologia, a fost hirotonit preot la Vârşeţ. În 1842, după ce a fost făcut presbiter, a fost desemnat să slujească la biserica din Sinersig, iar în 1845 s-a mutat pentru scurt timp la Secaş. În acest timp a scris lucrarea Istoria bisericească politico-naţională, cuprinzând numeroase date de mare valoare pentru istoria românilor bănăţeni. În acelaşi an a obţinut un post de profesor la secţia română a şcolii de teologie la Vârşeţ, unde îşi făcuse şi studiile.

Ca profesor la Vârşeţ, a legat o strânsă prietenie cu Andrei Şaguna, viitorul mitropolit, care în acea perioadă era profesor la secţia sârbească. A fost profesor până în 1860, după care a reînceput să slujească, fiind desemnat preot la Mârcina.

În 1865 a avut loc desprinderea ierarhică a bisericii româneşti din Banat de biserica sârbească. În perioada imediat următoare, Nicolae Tincu-Velea avea să fie numit administrator şi apoi primul protopop român al Vârşeţului. La scurt timp după aceasta, în 16 octombrie 1867, s-a stins în propria casă din Vârşeţ. A fost înmormântat în cimitirul din localitate.

Opera

  • Istoria bisericească politico-naţională.
  • Cele şapte virtuţi

Bibliografie

  • Cosma, Aurel - Bănăţeni de altă dată, vol. I, Timişoara, 1933