Ora satului

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Ora satului a fost o emisiune radiofonică lansată la începutul anilor '30. În studiourile de radio erau invitaţi ingineri agronomi care dădeau indicaţii referitoare la lucrările agricole care trebuiau efectuate. Pentru sfaturi referitoare la creşterea şi îngrijirea animalelor, dar şi despre creşterea albinelor sau a viermilor de mătase erau invitaţi medici veterinari.

Printre rubricile emisiunii se numărau De vorbă cu sătenii şi Radio pentru săteni realizate de A. Lascarov-Moldoveanu şi Valeriu Măgureanu sau De vorbă cu sătencele, rubrica scriitoarei Lucia Ciulei.

Emisiunea a contribuit la educaţia sanitară a ascultătorilor de la sate, la schimbarea mentalităţilor şi a metodelor de creştere şi întreţinere a animalelor şi plantelor, la păstrarea tradiţiilor prin promovarea tarafurilor şi a interpreţilor populari.

Teatrul sătesc

Dimitrie Gusti şi colaboratorii său au lansat ideea „teatrului sătesc” în contextul înfiinţării unor formaţii de amatori care să joace pe scenele căminelor culturale piese adecvate ţărănimii. În „România literară” din 19 noiembrie 1932 Victor Ion Popa a teoretizat această problemă într-un articol cu titlul „Teatrul pentru cei mulţi”: „cei mulţi sunt copiii şi sătenii. Cei mulţi n-au un teatru pentru ei, deşi poate tocmai acestora li s-ar cuveni să aibă, înaintea tuturor, această hrană rodnică şi tare ca apa vie din poveste”.

Şi până în 1936 au mai fost difuzate scurte scenarii în cadrul Orei satului, dar în opinia lui V. I. Popa acestea erau depăşite. Drept urmare, la 26 noiembrie 1936 a debutat rubrica „Teatru sătesc”, prima piesă fiind „Plata birului” de V. I. Popa (a fost reluată la 31 ianuarie 1937).

În 1937, în cadrul rubricii au mai fost difuzate piesele „Un căţel sau aşa ceva”, „Eu tac, tu taci, el tace” de V. I. Popa şi „Reteveiul şi traista cu pricina” de At. Mitric, iar în anii următori: „Năzdrăvăniile lui Păcală” de Petre Dulfu, „Fiul risipitor” de I. Dumitrescu-Frasin şi „Tândală şi Păcală” de Constantin Tănase, toate de valoare literară modestă.

Bibliografie

  • Crăciun, Victor, Scena undelor (Teatrul radiofonic), Editura Eminescu, Bucureşti, 1980.

Legături externe