Portal:Literatură

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
 

Imagini

<choose>

<option>

Ion Creangă. Fotograf: Heck. Biblioteca Academiei Române.

</option>

</choose>
 

IconitaER+.png Articol în prim plan

<choose>

<option>

Vasile Alecsandri

Vasile Alecsandri (n. 21 iulie 1821 (alte surse menţionează 1818 sau 1819), Bacău - d. 22 august 1890, Mirceşti, judeţul Iaşi), poet şi dramaturg, membru fondator al Academiei Române, om politic, diplomat. Exponent al generaţiei paşoptiste, a fost puternic implicat în evenimentele revoluţionare de la 1848 şi în mişcarea unionistă. Lui Alecsandri i-a fost oferit tronul Moldovei însă acesta l-a refuzat pentru a înlesni calea spre Unirea Principatelor sub sceptrul unui domnitor mai puţin criticat de politica vremii. Ca ministru al Afacerilor Străine în primii ani ai domniei lui Alexandru Ioan Cuza, a colindat cancelariile occidentale pentru a face cunoscută cauza unionistă a românilor.

A fost în primul rând un poet important şi un dramaturg original. S-a bucurat de recunoaştere şi admiraţie atât în ţară cât şi peste hotare, fiind deosebit de apreciat de lumea francofonă, devenind laureat al premiului „Ginta latină” la Montpellier în 1878.

</option> <option>

Constantin Noica

Constantin Noica (n. 12 iulie 1909, Vităneşti în judeţul Teleorman - d. 4 decembrie 1987, Păltiniş în judeţul Sibiu) a fost un filosof, eseist, publicist şi scriitor român, membru post-mortem al Academiei Române. Constantin Noica s-a născut în casa familiei de aromâni Grigore şi Clementa Noica din satul Vităneşti, reşedinţa comunei omonime din judeţul Teleorman. A urmat gimnaziul la liceul „Dimitrie Cantemir”, iar clasele liceale la liceul „Spiru Haret” din Bucureşti. În timpul studiilor a locuit la casa din Capitală a familiei.

A debutat în 1927 în revista liceului, Vlăstarul, cu eseuri care au fost publicate în 1934 în volumul Mathesis sau bucuriile simple. În timpul anilor de liceu l-a avut ca profesor de matematică pe poetul Ion Barbu, o autoritate certă în domeniul literar.

</option>

</chose>

IconitaERIntr.png Ştiaţi că?

<choose>

<option>

  • Mateiu Caragiale este poate cel mai laborios prozator din istoria literară a lumii? El îl întrece chiar şi pe Flaubert, modelul clasic al laboriozităţii artistice. Acestuia din urmă i-au trebuit 6 ani pentru a termina romanul Doamna Bovary. Cu câţiva ani în plus faţă recordul autorului francez, Mateiu Caragiale a lucrat timp de 9 ani la scrierea ultimelor trei părţi din romanul Craii de Curtea-Veche. Prin urmare, 9 ani de lucru intens pentru 125 de pagini din 150 cât are întregul roman. Asta ar însemna cam 16 pagini şi jumătate pe an sau, altfel spus, un rând şi ceva pe zi.

</option> </choose>

Pentru mai multe curiozităţi, vedeţi secţiunea Ştiaţi că?.