Portal:Mediu înconjurător

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Dezvoltare.png Portal în curs de dezvoltare
 

Imagini

<choose>

<option>

Retezatul central

</option> <option>

Lacul Zănoaga

</option> <option>

Vârful Retezat

</option> <option>

Vârful Retezat, lacul Iezera

</option>

</choose>
 

Articol în prim plan

<choose>

<option>

Parcul Circului şi Circul de Stat în fundal

Parcul Circul de Stat este un parc din Bucureşti, Sectorul 2, în interiorul acestuia este amplasat Circul de Stat. Parcul a fost amenajat în anul 1961, pe o suprafaţă 26 ha, după planurile arhitectului Victor Donose. În mijlocul parcului se află „Lacul cu izvoare naturale” pe malul căruia cresc lotuşi egipteni.

De la clădirea Circului spre lac pornesc peluze largi care permit circulaţia în jurul lacului. În interiorul parcului aleile betonate îngăduie plimbări prin vegetaţia variată şi bogată a parcului. Parcul este înfrumuseţat cu unele sculpturi realizate în trunchiurile arborilor şi arbuştilor, de către artistul plastic C. Teodorescu.

Citiţi mai departe articolul: Parcul Circul de Stat </option> <option>

Cheile Turzii şi pârâul Hăşdate

Cheile Turzii este o rezervaţie complexă: geologică, floristică şi faunistică. Este situată în Podişul Pordeiului, în apropierea municipiului Turda, pe o suprafaţă de 175,70 hectare. Pe o lungime de 3,5 km se întinde o despicătură adâncă de 350 m ce a luat naştere prin adâncirea treptată a văii pârâului Hăşdate încă din perioada Pliocenului.

Pereţii Cheilor Turzii sunt înalţi şi abrupţi, cu turnuri, contraforturi, platouri carstice şi peşteri. Numeroasele reţele de drenaj carstic conduceau apele de precipitaţii de pe platourile înalte în valea principală, apărând astăzi sub forma unor peşteri ce dau defileului un aspect impresionant.

Citiţi mai departe articolul: Cheile Turzii </option> <option>

Pirtrosu Mare

Parcul Naţional Munţii Rodnei este o arie protejată de interes național (ce corespunde categoriei a II-a IUCN parc naţional) situată în extremitatea central-nordică a României, pe teritoriile administrative ale judeţelor Bistriţa-Năsăud, Maramureș și Suceava.

Odată cu organizarea primului Congres al Naturaliştilor din România desfăşurat la Cluj-Napoca în anul 1928, la iniţiativa marelui biolog şi explorator român Emil Racoviţă, se adoptă o propunere în vederea elaborării unui act normativ cu privire la protejarea mediului, urmând ca în anul 1935 să se creeze primul parc naţional din România şi anume Parcul Naţional Retezat. Abia după 62 de ani, în 1990 se înfiinţează alte 12 parcuri, printre care şi Parcul Naţional Rodna. Astăzi ţara noastră numără un total de 31 de parcuri, dintre care 14 parcuri naţionale şi 17 parcuri naturale.

În anul 1979, Pietrosul Rodnei (Rezervaţia ştiinţifică Pietrosul Mare), parte integrantă a parcului naţional ce cuprinde cea mai mare parte de relief glaciar aflat în Munţii Rodnei, este inclusă în programul UNESCO „Omul şi Biosfera”.

Citiţi mai departe articolul: Parcul Naţional Munţii Rodnei </option>

</choose>

Bibliografie

  • Opriş, Tudor, Plante unice în peisajul românesc, Editura Sport-turism, Bucureşti, 1990
  • Mohan, Gheorghel, şi colab., Rezervaţii şi monumente ale naturii din România, Casa de Editură şi Comerţ „SCAIUL”, Bucureşti, 1992, ISBN 973-95257-3-3