Portal:Oraşe

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
România  41 de judeţe | 103 municipii | 320 oraşe | 2.854 comune | 12.951 sate
 

Categorii

Imagini

<choose>

<option>

Podul minciunilor din Sibiu

</option>

<option>

Opera din Timişoara

</option>

<option>

</option>

<option>

Primăria din Oradea

</option>

<option>

Catedrala din Cugir

</option>

<option>

Biserica Sfânta Treime din Cugir

</option>

<option>

Dealul cetăţii Deva

</option>

<option>

Biserica catolică din Buziaş

</option>

<option>

Vedere din Lugoj

</option>

<option>

Vedere de ansamblu asupra Alba Iuliei

</option>

</choose>
 

Oraş în prim plan

<choose>

<option>

Poarta fabricii din Cugir

Cugirul este un vechi centru siderurgic. Fabrica de prelucrare a fierului şi oţelului a fost înfiinţată în 1799 şi este una dintre primele fabrici siderurgice din Transilvania.

La S.C. Uzinele Mecanice Cugir S.A., principala fabrică a oraşului s-au produs începând cu anul 1945 maşini-unelte, maşini şi utilaje agricole, maşini industriale de cusut, maşini de spălat rufe, dar şi arme şi muniţii de tip sovietic. UM Cugir este împărţită în două module: partea civilă, reprezentată de unitatea mecanică ce produce electrocasnice şi partea militară, Fabrica de Arme SA, în care se fabrică armament şi muniţie, printre care şi produse la standardele NATO.

Investitorii autohtoni sau străini au avut o prezenţa modestă în oraş din cauza menţinerii SC UM-Cugir SA ca firmă cu capital de stat, dar şi din cauza amplasării geografice a oraşului, din cauza izolării, a infrastructurii modeste şi a lipsei terenurilor pentru construcţii. Unităţi economice productive mari, cu capital privat sunt SC Star Transmission SA şi SC Nova Modul SA, producători de piese auto pentru concernul "Mercedes Benz".

  • Citiţi întreg articolul: Cugir

</option> <option>

Catedrala Sfântul Mihail din Cluj-Napoca

Cluj-Napoca un municipiu situat în partea central-nord-vestică a României, în centrul Transilvaniei și în nord-vestul Podișului Transilvaniei. Reşedinţă a judeţului Cluj, precum şi capitala istorică a Transilvaniei, orașul este înconjurat de Dealurile Clujului și Feleacului și se află pe cursul mijlociu al râului Someșul Mic. Denumirea de Cluj a fost menţionată pentru prima oară în anul 1275. Mai târziu a fost atestată în documente şi în varianta latină Claudiopolis.

Pe harta lumii municipiul Cluj-Napoca se află în poziţie central-europeană, fiind situat în partea de nord-vest a României, în centrul provinciei istorice Transilvania, la 330-340 m altitudine. Trei unităţi fizico-geografice distincte au aici o zonă de contact: Munţii Apuseni, Podişul Someşan şi Câmpia Transilvaniei. Cluj-Napoca este situat la aceeaşi latitudine cu oraşele Geneva din Elveţia şi cu Lyon din Franţa. Oraşul este străbătut de râul Someşul Mic, unul dintre râurile importante ale României.

</option>

</choose>

Ştiaţi că?

  • Oraşul situat la cea mai mare altitudine medie este Predeal (judeţul Brașov) - 1060 m.
  • Oraşul situat la cea mai mică altitudine medie este Sulina (judeţul Tulcea) - 4 m.

Indexuri

Proiect