Proiect:Forum

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Cutii de informare

Cutie Biografii

Am propus o cutie cu informaţii generale (nume, data şi locul naşterii, ale decesului, familie, ocupaţie etc.) la sfârşitul căreia să apară 5-10 parametri de genul funcţie1, funcţie2... Aceştia ar urma să conţină în cadrul lor un alt format: Academician, Mitropolit, Parlamentar etc.) Iată un exemplu:

{{Cutie biografie
| nume            =
| fotografie      = 
| dimensiune      = 
| descriere       = 
| data_naşterii   = 
| locul_naşterii  = 
| data_decesului  = 
| locul_decesului = 
| ocupaţie        = 
| căsătorit       = 
| părinţi         = 
| copii           = 
| funcţie1        =
{{Academician
| tip_membru      =
| ales            =
| exclus          =
}}
| funcţie2        =
{{Parlamentar
| mandat          =
| cameră          =
| partid          =
| judeţ_repr      =
}}
| funcţie3        =
| funcţie4        =
}}

Doar că trebuie să stabilim exact ce trebuie să apară, e mai greu după aceea să corectăm 100-200-1000 de articole. --Alex:D 11 aprilie 2008 20:44 (UTC)

În principiu aceasta este cutia. Poate aveţi sugestii pentru ea, ori pentru subcutii. Mă gândeam să fac subcutii şi pentru funcţii importante în stat (preşedinte, premier, ministru, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor) şi funcţii bisericeşti, ori pentru meserii (actor, muzician, etc.).--Alex:D 4 iulie 2008 13:17 (UTC)

Cutie Sate şi Comune

Trebuie să vedem ce câmpuri trebuie să conţină şi cum facem hărţile. În privinţa celor din urmă, există două categorii: una cu localizare, iar a doua, valabilă în cazul satelor, oraşelor şi municipiilor, cu detalii (străzi, parcuri, obiective etc.). Hărţile de localizare ar trebui să reprezinte situaţia ierarhică: satele în cadrul comunelor, comunele/oraşele/municipiile în cadrul judeţelor, judeţele în cadrul ţării. Mai trebuie discutat doar cum le vom poziţiona în cutie. Poate că ar trebui să facem acest lucru înainte să creăm prea multe pagini cu localităţi. PS: Format:Comună aşa cum e el acum. --Alex:D 11 aprilie 2008 20:44 (UTC)

La articolul Bacova, spre exemplu, se vede problema care apare cu satele care aparţin de un oraş şi nu de o comună.--Radu 22 iunie 2008 18:13 (UTC)
Aici se poate rezolva dacă adăugăm la format lista oraşelor. Încerc eu să găsesc o soluţie, dacă nu trebuie să-l rugăm pe Mihai să ne ajute. -Emilia 22 iunie 2008 18:22 (UTC)
Câteva observaţii:
  1. Ambele secţiuni indexe (judeţ şi ţară) ar putea fi afişate direct, fără opţiunea de ascundere, care doar dublează numele.
  2. Poate fi adăugată secţiunea opţională "denumirea locuitorilor" (acel "gentilic" englezesc")
  3. Numele judeţului ar putea fi cu link la articol.
  4. Trebuie găsită o soluţie pentru hartă --Radu 3 iulie 2008 20:07 (UTC)
  5. Densitatea populaţiei ar trebui să apară automat.
  6. V-aţi gândit cumva la o soluţie pentru hărţi? Eu m-am gandit la localizarea satelor şi oraşelor cu bulina pe harta judeţului, dar nu ştiu cum am putea realiza acest lucru.
  • Cred că ar fi bine să avem şi coordonatele geografice ale localităţilor (sau undeva în cutie sau în afara cutiei, în partea dreaptă, sus în pagină).--Emilia 4 iulie 2008 08:39 (UTC)
Pe pagina de discuţii a lui Mihai am dat exemple de hărţi posibile pentru sate şi comune:
Cred că harta venea pusă în locul imaginii. În rest subscriu. --Alex:D 4 iulie 2008 13:13 (UTC)
Cel mai bine ar fi să realizăm hărţi pentru comune şi satele componente sau dacă este prea complicat (unele comune au multe sate, de exemplu: Comuna Aghireşu are 11) atunci putem realiza hărţi mai simple, după modelul celor realizate de Radu. În România sunt aproximativ 101 municipii, 113 oraşe şi 2824 de comune. Dacă ar fi să facem pentru fiecare sat câte o hartă ar fi mult mai complicat şi mult mai mult de lucru, pentru că în total sunt vreo 14000 de localităţi.
Aş dori să ajut la realizarea hărţilor, dar nu ştiu ce program trebuie utilizat. Dacă ne implicăm mai mulţi în realizarea hărţilor, sper să reuşim să le terminăm într-un an sau doi. Îl rog pe Alex dacă poate să ne explice şi nouă modul de realizare.
Eu mă gândeam la o soluţie pentru sate: evidenţierea poziţiei satelor pe hărţile judeţelor cu ajutorul unei buline. Aşa am avea nevoie de 39 de hărţi simple şi de un cod în plus în formatul Localizare. Eu zic să ne mai gândim, să venim cu propuneri şi să punem în practică propunerile cele mai convenabile. --Emilia 4 iulie 2008 18:25 (UTC)
Eu am trasat conturul satelor, asa cum se gasesc ele pe anumite harti (iti spun in particular despre care harti e vorba), in CorelDraw. Plus drumurile de legatura si raurile importante. Dupa care am exportat poza ca PNG. --Alex:D 4 iulie 2008 21:36 (UTC)
Re Radu
Am numerotat aspectele ridicate de tine sa pot raspunde in ordine.
  1. Am dorit sa avem liste pentru a putea da click direct, fara la a apela la alt articol cu lista. Exemplu Câmpeni, sectiunea din cutie Index oraşe în România. Lista se gaseste aici Format:Localitate/Index oraşe în România. Din comoditate (multe din listele noastre sunt formatate in tabel, de exemplu Index:Comune în judeţul Alba), am preferat sa introduc linkul spre lista necesara, dar se pot face liste cu numele necesare, in functie de comune, judete, astfel incat sa fie utile sectiunile. Eu am gandit acele sectiuni astfel incat sa poti naviga in mai multe parti direct, fara a mai apela la alte pagini, le-am ascuns ca sa nu fie prea mare cutia si pentru ca nu sunt utile la fiecare deschidere de articol.
  2. Daca vreti se poate adauga si denumirea locuitorilor, doar sa gasim un loc in cutie, apoi trebuie ascuns daca parametrul nu are variabila.
  3. M-am gandit si eu la un link la judet, dar daca inca nu avem decat vreo 2 judete facute :D. Clar ca se poate (si e necesar) sa introducem link, de noi depinde cand.
  4. Hartile -- dezvolt mai jos, la chestiunea ridicata de Alex. --Mihai 5 iulie 2008 09:18 (UTC)
Re Alex
Vorbesc in numele meu (sa nu avem vorbe la proces :-)) ). Mie nu imi plac hartile precum asta Imagine:Halmeag in Sercaia.png din mai multe motive, asta nu inseamna ca daca agream impreuna tipul acesta de harta nu putem sa le facem asa. De ce nu imi plac:
  1. Introduce 2 tipuri de incertitudini: (a) Daca hartile sunt facute de exemplu dupa google map, nu stim care sunt limitele comunei si a satului, ce vedem noi pe harta este marginea construita a unui sat, comuna, oras; aceasta margina nu este limita fizica a satului, comunei, orasului. De exemplu un sat la Olt ar putea avea limita pe Olt, iar noi am putea sa trasam o limita in functie de case sau gradinile oamenilor (reciproca e valabila). Inexactitatea ar fi atat de mare incat nu stiu daca mai sunt utile hartile. (b) Verificabilitatea este o alta problema. Nu vreau sa fim "habotnici" si sa tinem cu dintii precum niste zevzeci de principiul verificabilitatii, dar parca pentru a avea credibilitate enciclopedia, trebuie ca hartile noastre sa poata raspunde la o intrebare simpla: Dupa ce autoritate am facut hartile? Una e sa vectorizezi o harta dupa o harta intocmita de un cartograf (mai veche sau mai noua) si sa scapi mai pe stanga sau mai pe dreapta un milemetru limita unitatii administrative si parca alta e sa vectorizam direct din google map si sa le intocmim asa cum spuneam la punctul (a) cu un grad mare de arbitrar.
  2. Daca trecem de punctul 1 cu (a) si (b) ramane chestiunea timpului, 2 ani este prea mult timp. Daca ar fi exacte hartile precum un atlas as fi pro sa muncim 1-2 ani (parca asa aprecia cineva mai sus), dar asa...--Mihai 5 iulie 2008 09:19 (UTC)
Idei referitoare la hărţi

Există pe internet harta interactivă a judeţului Sălaj: http://www.cjsj.ro/localitati/harta.html care mie mi se pare că este foarte bine realizată. Ne-am putea interesa cine a realizat-o, dacă există hărţi similare pentru toate judeţele şi dacă ne permit să o încărcăm pe site. Le putem marca aşa cum au făcut cei de la Stadtwiki Karlsruhe http://ka.stadtwiki.net/Bild:Stadtteilplan_oststadt.jpg Mai putem urmări şi activitatea celor de la Open Street Map: http://wiki.openstreetmap.org/index.php/WikiProject_Romania Păcat că la Google maps nu există hărţi şi pentru România, dar poate într-un viitor nu prea îndepărtat (poate un an sau doi) vor exista şi atunci cu o extensie Google maps rezolvăm problema. --Emilia 5 iulie 2008 15:58 (UTC)

Clarificare hărţi

Harta Imagine:Halmeag in Sercaia.png este realizată după izvoare cartografice sigure. Doar această hartă este făcută după imaginea din satelit. --Alex:D 6 iulie 2008 20:19 (UTC)

Hărţi

Am vorbit cu Mihai despre hărţi şi mi-a spus că încearcă să o vectorizeze pe aceasta. Vrea să încerce să încadreze judeţul care ne interesează într-un chenar, în asa fel încât la fiecare comună să fie încadrat într-un patrat doar judeţul din care face parte comuna. Apoi cu un punct sau ceva de genul acesta să indicăm comuna.--Emilia 7 iulie 2008 10:02 (UTC)

Până la urmă ajungem tot la sistemul Wikipediei, văd. În acest caz l-aş ruga pe Mihai să mai creeze un câmp opţional, pentru harta detaliată a comunei/satului, în genul acesta. --Alex:D 7 iulie 2008 17:00 (UTC)
Culoare

Mă gândeam să personalizăm cutiile, în aşa fel încât, atunci când se introduce parametrul "sat", cutia să aibă o anumită culoare şi la fel pentru comune sau oraşe. Nu mă gândesc la ceva strident, poate chiar şi numai culoarea chenarului să aducă a culoarea respectivă. Pentru sate cred că se potriveşte tare bine o nuanţă de maro, eventual una din logo-ul nostru.--Radu 19 august 2008 12:03 (EEST)

Imagine reprezentativă

Atunci când introduci o imagine reprezentativă în cutie, ea intră de fapt într-un chenar care este destul de disproporţionat. Poate ar fi mai estetic ca imaginea să fie mai mare.--Radu 19 august 2008 12:03 (EEST)

Populaţia urbană (statistici)

Statistici publicate în Vasile Cucu, Oraşele româniei, Ed. Ştiinţifică, Bucureşti, 1970.

Membrii Academiei Române

O listă cu membrii Academiei Române între 1866 şi 1991, preluată din Dorina N. Rusu, Istoria Academiei Române. Repere cronologice, Ed. Academiei Române, Bucureşti, 1992, se găseşte aici (Adobepdfreader7 icon.png PDF, 872 kB). --Alex:D 13 aprilie 2008 16:35 (UTC)

Denumirea unor secţiuni

Propun următoarele schimbări:

  • Din A se vedea şi/Vezi şi în Subiecte similare
  • Din Lecturi suplimentare în Bibliografie suplimentară ca subcapitol în cadrul Bibliografiei
  • Din Legături externe prin contopire în cadrul Bibliografiei (dacă s-au utilizat informaţii în mod consistent) sau în cadrul Bibliografiei suplimentare, legăturile urmând a fi realizate în forma:
    • Velcu, Anton, Steagurile României în „Enciclopedia României”, vol. I, 1938. (Adobepdfreader7 icon.png PDF, 1,73 MB).

Aceste înlocuiri ar urma să se facă automat, cu un bot. Dacă găsiţi formulări mai bune ale noilor denumiri, este excelent. --Alex:D 22 aprilie 2008 14:32 (UTC)

Mie îmi sună bine toate propunerile. Prima însă aş chema-o "subiecte corelate", cu menţiunea că link-urile ar trebui să fie spre articole cu adevărat corelate şi nu spre articole care ar putea fi interesante. Deci şi o schimbare de sens destul de majoră, pentru că nu ar mai fi deloc articole „simiare”. Dar asta doar ca idee, nu ţin neapărat. Îmi plac oricum toate propunerile. Să vedem şi ce zic ceilalţi.--Radu 22 aprilie 2008 14:38 (UTC)
Exclus similare. De exemplu la Bucureşti putem adăuga Primarii Bucureştiului. Un art. despre primari nu e similar cu un articol despre Bucureşti.--Mihai 22 aprilie 2008 15:43 (UTC)
Merge corelate. Iniţial voiam să pun conexe dar sună mai puţin familiar. --Alex:D 22 aprilie 2008 16:28 (UTC)
Sunt de acord să utilizăm în continuare „Vezi şi”, dar să scăpăm de „A se vedea şi” pentru că este o formulare nespecifică limbii române, problema veche a infinitivului folosit în locul conjunctivului. --Emilia 24 iunie 2008 11:52 (UTC)

Antetul ER

GIF-ul animat de sus cere destule resurse la afişare şi mi se pare totodată inutil, din moment ce titlul apare şi în stânga. În plus, distrage de la lectura articolelor. Voi ce părere aveţi? --Alex:D 4 mai 2008 22:33 (UTC)

Resursele sunt mici, fişierul are 40 Kb. Ideea unui banner a fost mai veche, trebuia identificat un spaţiu care să permită afişarea lui şi făcut un test. Textul bannerului este de genul Test Test Test.--Mihai 5 mai 2008 05:33 (UTC)

Populaţia satelor

Am găsit pagina http://www.ghidulprimariilor.ro/ Cred că ar putea fi trecuă populaţia în casetele pentru sate (când vor fi gata) şi eventual precizăm şi sursa. --Alex:D 8 mai 2008 15:25 (UTC)

Categorii

Îi rog pe ceilalţi membri să se ocupe puţin şi de categoriile pe care le pun în articole. Nu de alta, dar... --Alex:D 20 mai 2008 22:59 (UTC)

Aşa e, s-au cam adunat. Poate că cele legate de ani s-ar cuveni discutate şi apoi făcute cu robotul.--Radu 21 mai 2008 11:21 (UTC)

Calendar

Propun să completăm calendarul cu datele despre articolele existente deja. În felul ăsta să ne obişnnuim ca, după ce am scris un articol, să trecem şi datele relative în calendar. Dacă va trebui să facem asta mai târziu, ne va fi mult mai greu să recuperă la un număr mare de articole.--Radu 22 iunie 2008 14:36 (UTC)

4 luni

Pe 14 iulie facem 4 luni de la înfiinţare. Ce ziceţi, până atunci trecem de 400 de articole?--Radu 1 iulie 2008 21:38 (UTC)

N-ar fi dificil în principiu, dar când stai sa te gândeşti cât ia un articol bine scris... Poate va trebui să ne ocupăm de subiecte cu întindere medie (gen comune). --Alex:D 2 iulie 2008 10:43 (UTC)
Hai totuşi să încercăm. Putem scrie şi articole nu foarte întinse, dar pe subiecte de nişă, despre care nu se ştiu foarte multe lucruri. Sau, fiecare în dreptul lui, cu tipul de articole pe care le stăpâneşte mai bine.--Radu 2 iulie 2008 13:19 (UTC)

A mers mai rapid decât ne aşteptam. --Radu 9 iulie 2008 09:29 (UTC)

500 articole

Ce ziceţi de o nouă ţintă? De data asta, 500 de articole până în septembrie. Cum sună? Ne descurcăm?:)--Radu 16 iulie 2008 13:50 (UTC)

Le facem până la aniversarea de 5 luni. Acuma sunt eu optimist :) --Alex:D 16 iulie 2008 20:35 (UTC)
Si eu zic ca reusim sa facem 500, chiar mai repede :) --Membru: Bogdan Briscu
Vorbeam cu Mihai dacă n-ar fi potrivit ca în timpul cât ne-a mai rămas de când atingem 500 articole până la împlinirea a 5 luni de existenţă (cca 2 săptămâni?) să revedem un pic articolele sub 2 kB (dar mai ales cele sub 0,5 kB) şi să vedem care se pot completa, astfel încât să depăşească 2 kB. --Alex:D 29 iulie 2008 23:58 (EEST)
Ar fi foarte ok. Nu demult am făcut o chestie de genul ăsta şi am încercat să urc mărimea câtorva articole, să vedem cum evoluează statisticile. Am descoperit însă, că pentru softul ăla - care nu ia în calcul "codul" wiki - nu e suficient ca ele să ne apară cu mărimea de 2.000, ci trebuie să aibă minim 2.000 de articol scris. Însă ideea ar fi să le trecem de 2.000 ca aibă o consistenţă. Apoi dacă putem să le facem de 2.300 în loc de 2.000, atunci proibabil ne ajută şi la statistici. Oricum, ideea e foarte bună şi zic să n implicăm fără menajamente. --Radu 30 iulie 2008 10:12 (EEST)
Azi voi mai scrie o serie de articole despre comune, pe urmă vă ajut şi eu la dezvoltarea articolelor mai scurte. Vreau să termin comunele din judeţul Bihor şi să încep să mai scriu câteva biografii. --Emilia 30 iulie 2008 10:41 (EEST)

Calendar de prima pagină

Azi este Ziua Tricolorului şi mă gândeam că ar fi fost totuşi drăguţ dacă aveam în prima pagină o notă cu privire la eveniment. Ar fi fain să ducem Calendarul şi în prima pagină, să avem, pe zile, cele mai semnificative lucruri care s-au întâmplat de-a lungul timpului în acea zi (Nu ştiri, cum are spre exemplu Wikipedia). Am în minte cam aşa ceva:

  • O cutie mică cu recurenţele cele mai importante, care să apară în prima pagină, cu numele Calendar.
  • Am putea pregăti 365-366 subpagini, cu fiecare dată, pe care să le completăm în avans, începând cu cele mai apropiate
  • Am putea folosi un script care să ne schimbe automat ziua (subpagina), ca să nu fim nevoiţi să o schimbăm manual.
  • Fiecare subpagină să aibă un conţinut de 2-3 subiecte, cele mai relevante pe ziua respectivă, cu un link de tipul "pt. detalii mergeţi la articolul Ziua X".

În felul ăsta am avea o mai mare diversitat pe prima pagină şi ne-am putea stimula o dezvoltare şi în Enciclopedie, pe măsură ce ar apărea tot mai multe linkuri roşii, dar despe subiect interesante. Ce ziceţi?--Radu 29 iulie 2008 09:42 (UTC)

Fac un test in cateva minute. Nu avem nevoie de subpagini, avem paginile de calendar, poate ne putem folosi de ele.--Mihai 29 iulie 2008 09:57 (UTC)
Nu este a tricolorului ci a Imnului naţional, care cică ar fi fost cântat pentru prima dată la Râmnicu Vâlcea pe 29 iulie 1848. Evident, fals. Fusese cântat la Braşov în mai multe rânduri în mai-iunie, după ce a fost aleasă melodia pentru versuri. Ziua drapelului este pe 26 iunie. --Alex:D 29 iulie 2008 11:14 (UTC)
Imului!! Scuze, am scris în grabă şi m-am încurcat, cum la prânz am fost la o expoziţie de drapele cu ocazia Zilei Imnului. Ideea însă era legată de Calendar. Mihai, dacă se poate să preluăm cumva datele direct din paginile lor, cu atât mai bine.--Radu 29 iulie 2008 15:34 (EEST)

Ora din semnătură

După ce oră semnăm şi cum putem schimba asta? Eu am scris mesajul precedent la 14:14 şi îmi apare de fapt 11:14... Adică ştiu că ora mea personală se poate schimba din preferinţe. E setată, într-adevăr, pe ora României. Dar aici apare altceva. --Alex:D 29 iulie 2008 11:20 (UTC)

Ia încearcă acum. --Mihai 29 iulie 2008 14:34 (EEST)
Test--Alex:D 29 iulie 2008 14:35 (EEST)

Comune cu un singur sat

Când avem comune cu un singur sat ce facem? Redirecţionăm satul către comună? --Alex:D 3 august 2008 14:51 (EEST)

Este o idee bună să redirecţionăm satul către comună. M-am gândit şi la realizarea unui index de comune cu un singur sat: Index:Comune compuse dintr-un singur sat --Emilia 18 august 2008 12:46 (EEST)
Apropos de asta, am scris un post pe blog despre distincţia dintre sat şi comună. După mine ideea este bună, atât timp cât este doar o soluţie tehnică de compromis, pentru folosul nostru, dar nu o confuzie de principiu. Poate că peste un an, unuei comune cu un singur sat, i se alătură, prin referendum, un sat învecinat. Cum va arăta atunci, spre exemplu, "istoria comunei"? Aşa că trebuie avută atenţie, dar nici noi nu putem fi pre rigizi, sunt soluţii în chestiuni care nu s-au mai pus pânp acum (poate doar la Wikipedia). --Radu 18 august 2008 13:54 (EEST)

Ilustrarea articolelor

Am văzut în librării noua lucrare a lui Ion Ţurcanu, Istoria ilustrată a românilor, apărută la editura Litera anul acesta. Am rămas foarte plăcut impresionat să văd în ce condiţii grafice de excepţie a putu fi editată, ce varietate mare de ilustraţii, multe dintre ele văzute de mine pentru prima dată în viaţa mea, extrem de interesante. Mi-am spus: neapărat aşa trebuie să arate şi Enciclopedia României! Asta chiar dacă nu vom tipări materialul de pe enciclopedie. Mi-am dat seama - dacă mai era nevoie - cât de mare este impactul unor imagini de calitate. Prin calitate nu înţeleg imagini de dimensiuni imense şi de o claritate impecabilă. Mă refer la imagini care reuşesc să ilustreze cât mai bine subiectul. Apoi imagini rare, istorice, de arhivă, pe care în teorie am putea să le reperăm şi să le publicăm fără probleme, multe dintre ele fiind domeniu public. Dacă ne preocupăm constant de aspectul grafic, de imagini, nu putem decât să avem succes în demersul nostru. În zilele noastre, poate mai mult decât oricând, imaginile joacă un rol foarte important în procesul informaţional. Doamne, dacă am pune şi noi mâna pe imaginile alea! APoi, uitaţi şi aici ce imagini sunt: http://cultura-romana.com/html/tablouri.html . Domnul Mugioiu ne-a dat expres voie să le folosim. Numai articole de-am avea pentru imaginile respective!:) Oricum, ideea de fond: f.f. importante imaginile.--Radu 28 august 2008 18:25 (EEST)

Chestiuni

  • Descriere imagini: Imaginile introduse în cutiile localităţilor nu pot fi descrise. Uneori ar fi foarte utilă o descriere, mai ales când este vorba despre un simbol al localităţii. --Radu 8 octombrie 2008 19:07 (EEST)
  • Sate componente: În cutiile comunelor, satele componente ar putea fi afişate constant, fără să mai fie ascunse.
  • Nume standard pentru imagini: pentru localităţi, propun ca numele imaginilor încărcate să fie uniform, de tipul: "Imagine : NumeLocalitate Descriere. JPG"--Radu 13 octombrie 2008 10:39 (EEST)