Radio Cluj

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Logo

Radio Cluj este un post public de radio aparţinând Societăţii Române de Radiodifuziune. În sens larg, postul are scopul de a informa locuitorii din Transilvania. Radio Cluj difuzează emisiuni diverse în limbile română şi maghiară: ştiri, materiale de actualitate, informaţii culturale şi sociale, muzică şi divertisment.

În Fonoteca de Aur există înregistrări cu personalităţi ale culturii şi ştiinţei româneşti care au participat la emisiuni radiofonice. Printre aceştia s-au numărat Lucian Blaga, Ion Agârbiceanu, Emil Isac, Asztalos Istvan, Eugeniu Speranţia, Henry Jaquier, Nagy Istvan, Marin Preda, Vasile Voiculescu, D.D. Roşca, Iuliu Haţieganu, Valeriu Bologa, Constantin Daicoviciu, Octavian Fodor, Raluca Ripan, Eugen Pora, Romul Ladea, Vida Gheza, Ştefan Braborescu, Zaharia Stancu sau Victor Eftimiu. Cele mai valoroase texte existente în Fonoteca de Aur a Studioului de Radiodifuziune Cluj au fost publicate de către Vasile Rebreanu la Editura Dacia în două volume cu titlul „Cu microfonul dincoace şi dincolo de Styx”.

Grila de programe

Sediul Radio Cluj
Radio Cluj, intrarea principală

În grila de programe există emisiuni de interes regional, emisiuni de dedicaţii muzicale şi teatru radiofonic. Un spaţiu amplu este dedicat la orele dimineţii emisiunilor „Magazinul de dimineaţă” şi „Magazin tematic” care se difuzează de luni până sâmbătă şi emisiunilor „De zece ori România” şi Exclusiv magazin. Un important punct de reper în grila postului este emisiunea de ştiri „Apelul de seară” care se difuzează seara de luni până vineri. Sfârşitul de săptămână debutează la Radio Cluj vinerea seara, cu o emisiunea „Tonic show” şi continuă sâmbăta seara cu emisiunile „Maraton muzical” şi „Teatru Radiofonic”. În programul de duminică sunt cuprinse emisiunile „Univers creştin”, „Dedicaţii muzicale” şi „Serata muzicală”.

Studiouri locale

  • Radio Antena Sibiului ce emite pe frecvenţa 95,5MHz
  • Radio Sighet ce emite pe frecvenţa 1404kHz

Bibliografie

  • Ţundrea, Iulius, Fonoteca de Aur, Editura Eminescu, Bucureşti, 1982

Legături externe