Ştefan Bocskay

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Ştefan Bocskay
Replace this image male.png
Naţionalitate maghiar
Născut 1557, Cluj, judeţul Cluj
Decedat 1606, Košice, Slovacia
Cauză deces otrăvire?
Mormânt la Alba Iulia, judeţul Alba
Ocupaţie principe al Transilvaniei

Ştefan Bocskay (n. 1557, Cluj, judeţul Cluj - d. 1606, Košice) a fost un principe al Transilvaniei din secolul al XVII-lea (1604-1606).

Bibliografie

Ştefan Bocskay a fost înrudit cu principele ungur al Ardealului, Sigismund Báthory, fiindu-i acestuia unchi după mamă. Ştefan Bocskay a fost conducătorul celei de-a doua ridicări a nemeşilor maghiari din Ardeal împotriva austriecilor, în timpul evenimentelor tulburi ce au urmat în anii de după moartea lui Mihai Viteazul.

Ş. Bocskay îi înfrânge pe imperiali în lupta de la Almosd, pe data de 4 octombrie 1604. În urma acestei înfrângeri şi a generalizării răscoalei în Ardeal, austriecii sunt siliţi la o nouă retragere. În acest context Ş. Bocskay este proclamat principe al Ardealului, cu sprijinul răsculaţilor ce se aflau pribegi la turci. Recunoaşterea proclamării sale ca principe al Transilvaniei vine din partea turcilor la 19 noiembrie 1604, Dieta transilvană de la Târgu Mureş îl recunoaşte la 8 mai 1605, iar la 10 noiembrie 1606 este încoronat ca rege al Ungariei, de către turci. Bocskay se mulţumeşte însă a fi doar principe al Ardealului, reuşind să obţină confirmarea împăratului austriac în acest sens, obţinând pe deasupra şi libertăţi constituţionale şi religioase pentru protestanţii din Ungaria. Prin intermediul lui Bocskay s-a încheiat pacea de la Zsitvatorok dintre turci şi austrieci.

În cei doi ani de guvernare ai Ardealului, a reuşit să îndrepte o parte din problemele create de predecesorul său, Giorgio Basta. Ştefan Bocskay a murit la 29 decembrie 1606, la vârsta de 59 ani, după părerea unora el fiind otrăvit de inamici.

La 22 februarie 1607 trupul lui Ştefan Bockay este înmormântat la Alba Iulia.

Bibliografie

  • Giurescu, Constantin C. - Istoria românilor, volumul III, ediţia a V-a, Editura BIC ALL, Bucureşti, 2007, ISBN 978-973-571-710-0