Bătălia de la Tisa, Dunărea de mijloc (c. 60 – 59 î.Hr.)
de la Enciclopedia României
Bătăliile de la Tisa, Dunărea de mijloc (c. 60 – 59 î.Hr.). Atacuri întreprinse de regele get Burebista (82? – 44 î. Hr.) împotriva celţilor, menite a îndepărta pericolul creat de aceştia la hotarele vestice ale regatului.
Conform relatărilor lui Strabo, Burebista „ a pustiit pe celţii care erau amestecaţi cu tracii şi cu ilirii şi a nimicit pe de-a întregul pe boii aflaţi sub conducerea lui Critasiros şi pe taurisci”. Dar, realitatea a fost alta, tauriscii s-au retras în Noricum, iar boii spre Gallia, de unde au fost alungaţi de Caesar (58 î.Hr.). După relatările aceluiaşi Strabo, principalele operaţiuni s-au desfăşurat în regiunea Dunării mijlocii, dar numai pe malul stâng al fluviului. Traseul urmat de oştile dacice este marcat de descoperirea unor tezaure monetare la Totfalu şi Stupova, Bratislava şi Simmering. Probabil, acum au fost înfrânţi şi scordiscii de la gura Tisei.
Teritoriile statului lui Burebista au fost, astfel, întinse până la Dunărea mijlocie şi Morava, ajungând în vecinătatea regatului sueb, condus de Ariovist.
Bibliografie orientativă
- George Marcu (coord.), Enciclopedia bătăliilor din istoria românilor, Editura Meronia, Bucureşti, 2011