Complexul expoziţional Romexpo

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Poarta de acces în Complexul Expoziţional

Complexul Romexpo este cel mai mare complex expoziţional din România, situat în Piaţa Presei Libere din Bucureşti. Suprafaţa totală a complexului este de 421.700 mp,[1] din care 203.021 mp suprafaţa totală a pentru expuneri (2006)[2], împărţită în 42 de pavilioane, 35.000 mp parcarea de 2200 locuri. Aici, anual sunt organizate peste 40 de târguri, expoziţii şi saloane comerciale la care participă expozanţi din România dar şi din străinătate. În anul 2006 complexul a găzduit peste 7209 expozanţi, din care 5.402 au fost români, iar 1.807 străini.[3]

Dintre cele mai importante manifestări care au loc în fiecare an în centrul expoziţional Romexpo pot fi enumerate: Târgul Internaţional de Bunuri de Consum Bucureşti (TIBCO), Expoziţia internaţională de produse şi articole pentru copii; jucării şi jocuri (KIDEX), Târgul internaţional de mobilă, produse din lemn, accesorii pentru mobila, decoraţiuni interioare (TIMB), Târgul internaţional pentru industria tipografică (PRINT SHOW), Târgul Internaţional de Turism al României (ITF), Târgul internaţional de carte de învăţătură (GAUDEAMUS) etc.

Complexul este administrat de compania Romexpo. Cifra de afaceri a companiei pentru anul 2007 a fost de 23 milioane Euro.[4]

Pavilionul central

Pavilionul central al complexului

Pavilionul central al complexului, numit în timpul regimului comunist Pavilionul Expoziţiei Economiei Naţionale, a fost construit între anii 1963-1965, pe fostul spaţiu al tribunelor hipodromului Bucureşti, după planurile arhitecţilor Ascanio Damian, Mircea Enescu, Vera Hariton, şi inginer Dan Mateescu. Pavilionul, înalt de 42 de m, cu o suprafaţă construită de 10.000 mp este edificat pe un plan circular cu diametru de 180 de m şi are o cupolă cu un diametru de 93 m.

În interior, pavilionul este format din trei galerii situate la cote diferite, unite prin scări libere, dispuse radiar, care permit accesul vizitatorilor între galerii. Accesul vizitatorilor în clădire se face prin cele două rampe dinspre esplanadă, care formează trena construcţiei, situate la nivelul primei galerii. Evacuarea în caz de urgenţă se face prin cele 3 ieşiri, situate la nivelul solului, dispuse opus şi perpendicular pe axa intrării principale.

Edificiul realizat din beton şi sticlă, având un stil modern pentru anii '60, are o cupolă construită dintr-o structură metalică, realizată sub forma unor arce cu zăbrele. Cupola, cât şi restul clădirii au fost proiectate în aşa fel încât la construcţia acestora să poată fi folosite materiale prefabricate.

Pavilionul este racordat la reţeaua feroviară a României, în acest sens în spatele construcţie, în partea opusă intrării a fost construită o cale ferată.

Note

  1. http://www.romexpo.org/infrastructura.php
  2. http://www.romexpo.org/statistici.php
  3. http://www.romexpo.org/statistici.php
  4. Romexpo a avut în 2007 un profit de 7 milioane de euro

Bibliografie

  • Mariana Celac, Octavian Carabela, Marcu Marcu-Lapadat. Bucureşti : arhitectură şi modernitate un ghid adnotat. Simetria 2005
  • Florian Georgescu, Paul Cernovodeanu, Alexandru Cebuc. Monumente din Bucureşti. Bucureşti: Meridiane 1966

Legături externe