Dan al II-lea
de la Enciclopedia României
Dan al II-lea a fost un voievod al Ţării Româneşti, fiu al voievodului Dan I.
Dan al II-lea a urmat pe tronul Ţării Româneşti după voievodul Mihail I, mort în luptă împotriva sa în anul 1420.
Voievodul Dan al II-lea a domnit cu întreruperi din anul 1420 până în anul 1431.
El a luat domnia de la vărul său primar, voievodul Mihail I, fiul lui Mircea cel Bătrân, în urma luptelor pe care le-a dus cu acesta în anul 1420. Dan al II-lea a fost susţinut la început de turci pentru a reuşi să ia tronul Ţării Româneşti.
Prima domnie a lui Dan al II-lea a ţinut între anii 1420-1421. Domnia i-a fost luată în anul 1421, cu ajutor turcesc, de un alt fiu al voievodului Mircea cel Bătrân, Radu Praznaglava ("chelul"). În anul 1422 însă, cu ajutor unguresc, Dan al II-lea îl alungă pe Radu Praznaglava şi îşi reia tronul.
După ce şi-a reluat domnia, Dan al II-lea îi atacă pe turci în cetatea Silistrei, pe care o cucereşte, în cooperare cu generalul florentin Pippo Spano, aflat în serviciul regelui Sigismund al Ungariei. Tot în acel an Dan al II-lea a recâştigat de la turci cetăţile Giurgiu şi Turnu.
Ca urmare a acestui atac, turcii îl susţin militar pe Radu Praznaglava în a-şi relua tronul din mâinile lui Dan al II-lea. La începutul anului 1423 o puternică armată condusă de Radu Praznaglava trece Dunărea, dar este înfrântă la 26 februarie 1423 de Dan al II-lea. În cursul aceluiaşi an Radu îl atacă din nou pe Dan, de data aceasta cu succes, dar toamna Dan se întoarce cu sprijin militar unguresc şi se înscăunează din nou ca voievod al Ţării Româneşti, dar pentru scurt timp.
Anul 1424 îl găseşte tot pe Radu domn al Munteniei, însă din nou Dan, cu ajutor militar unguresc, îl atacă. Radu câştigă lupta şi Dan abia scapă cu viaţă, pentru a se refugia în Transilvania. Totuşi, în toamna aceluiaşi an Dan al II-lea este reinstalat domn în Ţara Românească de către Sigismund al Ungariei.
La începutul anului 1427 Dan e din nou izgonit de Radu, regele Sigismund al Ungariei hotărând să pornească personal cu oastea în ajutorul lui Dan al II-lea. Expediţia se încheie prin alungarea definitivă a lui Radu Praznaglava şi repunerea pe tron a lui Dan, în primăvara anului 1427. Giurgiul este recâştigat, dar tentativa asupra Silistrei eşuează.
Luptele lui Dan al II-lea pentru câştigarea tronului s-au încheiat în anul 1427, dar el întreprinde expediţii înafara hotarelor voievodatului său. În acest an regele Sigismund ia în stăpânire cetatea Bran, care aparţinuse până atunci Ţării Româneşti.
La 3 iunie 1428 este înfrânt alături de regele Sigismund în lupta de la Golubac, din Serbia, de către turci şi ca urmare Ţara Românească trebuie să le plătească acestora tributul întreg.
În 1429, cândva înainte de luna iunie, Dan al II-lea atacă cetatea Chiliei, dar atacul nu reuşeşte. Pe drumul de întoarcere este bătut de oastea lui Alexandru cel Bun. Al doilea atac asupra Chiliei a fost dat de Dan al II-lea în anul 1430, la o dată aflată înainte de 11 noiembrie, dar pierde lupta din nou.
Mai mult, el pierduse deja Severinul în favoarea regatului Ungariei.
Ultima informaţie despre Dan al II-lea este din data de 31 ianuarie 1431, când el confirmă braşovenilor privilegiul comercial pe care îl primiseră de la Mircea cel Bătrân.
Nu se ştie exact când s-a încheiat ultima domnie a lui Dan al II-lea, ci doar că în vara anului 1431 pe tronul Ţării Româneşti se afla un alt voievod şi anume Alexandru Aldea, care l-a alungat pe Dan al II-lea cu sprijinul lui Alexandru cel Bun, domnul Moldovei.
Bibliografie
- Constantin C. Giurescu - Istoria românilor, ediţia a V-a, volumul II, Editura BIC ALL, Bucureşti, 2007 ISBN 978-973-571-709-4