Lupta de la Mărişel (14 februarie 1849)
de la Enciclopedia României
Lupta de la Mărişel (1849)
| ||||
Miliţiile româneşti |
Comandant: |
14 februarie 1849 Mărişel, judeţul Cluj |
Comandant: |
Miliţiile maghiare |
Rezultat: Victorie tactică a forţelor române |
Prima luptă de la Mărişel (14 februarie 1849) a fost una dintre luptele date în Munţii Apuseni în timpul revoluţiei din Transilvania din anul 1848-1849. Scopul ei a fost străpungerea de către maghiari a apărării româneşti a centrului Munţilor Apuseni, cucerirea punctului de comandă românesc de la Câmpeni şi scoaterea din luptă a forţelor române.
Cuprins
Situaţia înainte de bătălie
După ce generalul maghiar de origine poloneză Joseph Bem a cucerit Transilvania prin forţa armelor în iarna anului 1848-1849, singurele părţi din Ardeal stăpânite de monarhia austriacă au rămas cetatea Alba Iulia, Munţii Apuseni, cetatea Deva şi cetatea Timişoara. Cetăţile menţionate se aflau în mâna garnizoanelor austriece, iar Munţii Apuseni erau controlaţi de miliţiile româneşti conduse de prefectul Avram Iancu.
În primăvara anului 1849, forţele maghiare au pornit acţiuni de lichidare a rezistenţelor din centrul Transilvaniei, începând în luna aprilie asediul cetăţii Alba Iulia. Foarte curând a devenit evident pentru ei că atât timp cât Munţii Apuseni sunt controlaţi de români, asediul cetăţii Alba Iulia este periclitat şi un mare număr de trupe maghiare (cca 10-15.000 combatanţi) era blocat pentru a ţine în şah forţele române. Maiorul ungur Czetz János, care a luptat în Transilvania în 1848-1849 şi a devenit după revoluţie întemeietorul armatei moderne a Argentinei, spunea că:Satul Mărişel, judeţul Cluj, era în 1849 o localitate românească mare şi una dintre cele prin care trebuia să se treacă pentru a se ajunge în centrul Munţilor Apuseni, la Câmpeni. De aceea, localitatea a fost atacată în repetate rânduri de forţele maghiare.
Combatanţii
În prima luptă de la Mărişel apărarea românilor a fost formată de bărbaţii din sat, deoarece alte forţe nu erau disponibile. Ei erau înarmaţi cu puşti şi cu armament alb, în principal unelte agricole (coase îndreptate, topoare, securi, îmblăcie etc.).
Forţele maghiare atacatoare erau formate din 600 honvezi din miliţiile ungare. Aceste trupe au pornit atacul asupra Mărişelului din localitatea Gilău, judeţul Cluj. Ca armament, honvezii erau înarmaţi cu puşti, cei care nu aveau arme de foc putând fi înarmaţi cu lănci. Unii dintre ei aveau uniforme specifice miliţiilor maghiare, dar niciodată nu au putut fi echipaţi toţi, din cauza lipsurilor de materie primă provocate de război.
Desfăşurarea luptei
Românii din satul Mărişel şi-au ales poziţia de apărare pe Vârful Bătrânei, unde au aşteptat sosire forţelor inamice.
Când acestea s-au apropiat suficient de mult, ei au deschis focul cu puştile pe care le aveau.
Timp de şase ore a durat lupta, după care honvezii s-au retras, nu fără a pricinui pagube localităţii.
În lupta de la Mărişel forţele maghiare au pierdut 13 morţi şi mai mulţi răniţi.
Românii au pierdut 6 morţi şi li s-au ars patru case şi trei şuri, iar 30 de vite mari le-au fost prădate de unguri.
Urmările luptei
S-a oprit pentru moment avansarea maghiarilor spre centrul Munţilor Apuseni. În urma înfrângerii suferite, trupele maghiare vor reveni asupra Mărişelului cu forţe mult mai mari, în luna martie, rezultând a doua bătălie de la Mărişel.
Bibliografie
- Dragomir, Silviu - Avram Iancu, ediţia a II-a, Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1968
- Dudaş, Florian - Avram Iancu în tradiţia românilor, ediţia a II-a, revizuită şi adăugită, Editura de Vest, Timişoara, 1998, ISBN 973-36-0307-4
- Neamţu, Gelu, Tutula, Vasile - Aspecte militare şi pagini memorialistice despre revoluţia şi războiul civil din Transilvania 1848-1849, Editura Argonaut, Cluj-Napoca, 2008, ISBN 978-973-109-112-9