Muzeul Sitului Arheologic Cucuteni
de la Enciclopedia României
Muzeul Sitului Arheologic Cucuteni, subordonat Complexului Naţional Muzeal „Moldova“ Iaşi, este situat în nordul localităţii Cucuteni din judeţul Iaşi, pe Dealul Gosan, în locul numit „La pietrărie” şi adăposteşte o necropolă tumulară daco-getică, formată din opt movile funerare, din secolul al IV-lea î. Hr. Trei dintre cei opt tumuli au fost cercetaţi sistematic de către arheologi (foto dreapta sus, tumul necercetat), iar cea mai mare movilă, movila nr. 2 are o înalţime de 3,30 m şi un diametru de 35 m. În anul 1984, cu prilejul centenarului descoperirii culturii Cucuteni, tumulul a fost protejat printr-o construcţie exterioară. (foto stânga sus) Construcţia exterioară a fost ridicată fără stâlpi de susținere şi oferă o vedere generală asupra tumulului secționat.
În interiorul construcţiei, poate fi observată movila - o incintă de piatră, de formă rotunjită, prevăzută în partea de sud-est cu o cale de acces (foto mijloc). La momentul cercetărilor arheologice în interiorul movilei au fost descoperite patru morminte de incinerație, unul principal pentru care s-a ridicat movila și trei secundare.
În interiorul muzeului sunt adăpostite vitrine cu piese de arheologie originale (foto rândul de joc) datând din perioada culturii cucuteniene, precum şi elemente din istoria locală.