- Cea mai veche tipăritură din colecţiile Bibliotecii Documentare din Zalău este un exemplar din Platynnae et Volaterrani Vitae Pontif[icorum], carte apărută la Veneţia, în 1513 (exceptând incunabulul).
- Cele mai vechi reliefuri în piatră din judeţul Sălaj sunt cele de pe pietrele funerare din epoca romană de la Porolissum.
- Cea mai veche pictură păstrată până acum în judeţul Sălaj datează de la sfârşitul secolului al XV-lea, şi se află pe peretele sudic al bisericii reformate din localitatea Nuşfalău.
- Cea mai veche fortificaţie, datată în neolitic (4800-4500 îen), constituită din două şanţuri concentrice, a fost descoperită la Zalău.
- Cele mai vechi piese de plastică mică descoperite în judeţul Sălaj au peste 4000 de ani, din epoca neoliticului, şi sunt idoli mici, reprezintând oameni şi animale.
- Cea mai veche biserică de lemn din România, datată 1401-1403 se află la Putna, Suceava.
- Cel mai mare ansamblu de arhitectură medievală păstrat în Ţara Românească, ctitorie a domnitorului Constantin Brâncoveanu, este complexul monastic Hurezi din satul Romanii de Jos, judeţul Vâlcea.
- Comuna Cornereva este cea mai mare comună din România ca număr de sate.
- Cea mai mare peşteră din România este Peştera Vântului din Munţii Bihor, cu o lungime totală de 47 de km.
- Cu o lungime de 4.369,5 m, Tunelul Teliu de pe calea ferată Hărman - Întorsura Buzăului, este cel mai lung tunel de cale ferată din România.
- Cea mai lungă denumire a unei localităţi din Romania, formată dintr-un singur cuvant, este Constantineşti.
- Cea mai scurtă denumire a unei localităţi din România este Ip.
|
|
Turnul Porţii Ecaterina din Braşov, vedere de ansamblu
- Peştera Movile, descoperită în 1986 lângă Mangalia, este unică în lume pentru ecosistemul descoperit în interiorul ei.
- Turnul Porţii Ecaterina din Braşov poartă amprenta stilului renaşterii, având o arhitectură unică în lume.
- Desenele rupestre, din peştera de la Cuciulat - judeţul Sălaj (10000 -7000 î. Chr.), sunt unice pe teritoriul României şi sunt primele manifestări de acest gen, din sud-estul Europei.
- Situl arheologic de la Porţ este singurul din România în care s-au descoperit atât morminte de inhumaţie, cât şi de incineraţie.
- Singura aşezare din epoca bronzului, de pe teritoriul României, cercetată integral, este cea de la Recea.
- Cel mai renumit pictor român din judeţul Sălaj este Ioan Sima.
- Virginia Haret-Andreescu a fost recunoscută ca prima femeie arhitect din lume de către Congresul XVI de Istorie a Ştiinţei (Bucureşti, 1981).
- Catastrofa de la Ciurea de la 1 ianuarie 1917, a fost cel mai grav accident feroviar din România, cu peste 1.000 de morţi.
|