|
Portal:Dacia
de la Enciclopedia României
|
- Obiective: Podul lui Apolodor
- Popoare: Celţi, Vandali, Goţi, Gepizi, Avari, Slavi, Sarmaţi, Huni, Bulgari, Pecenegi, Cumani
- Oraşe: Sarmizegetusa Regia, Apulum, Potaissa, Ulpia Traiana Sarmizegetusa
<choose>
<option>
</option>
<option>
</option>
<option>
</option>
<option>
</option>
<option>
</option>
<option>
</option>
</choose>
|
|
Podul lui Apolodor (în stânga), aşa cum este reprezentat pe Columna lui Traian
Podul lui Apolodor (numit şi Podul lui Traian) a fost un pod construit peste Dunăre între anii 103 şi 105 din ordinul împăratului roman Traian, cuceritorul Daciei, în dreptul actualului municipiu Drobeta-Turnu Severin. Arhitectul podului a fost Apolodor din Damasc, unul dintre arhitecţii vestiţi ai antichităţii, cel care a realizat şi Columna lui Traian de la Roma. Scopul podului a fost acela de a asigura armatei romane o legătură bună cu teritoriul de la nordul Dunării, în vedea viitoarei campanii ce avea să se desfăşoare între anii 105-106 împotriva Daciei, campanie cunoscută şi sub numele de al doilea război dacic.
- ...Sarmizegetusa Regia (Sarmizegetusa Basileion) a fost capitala statului dac, ridicată la jumătatea secolului I î.Hr?
- ... Apulum, fostă capitala a dacilor apuli, a devenit în perioada romană cel mai mare oraş din Dacia?
- ... Potaissa a fost iniţial o aşezare dacică, iar după cucerirea romană a Daciei a fost mai întâi sat (vicus) şi apoi oraş?
- ... Axiopolis a fost o cetate romană, apoi bizantină, situată în Dobrogea, pe malul drept al Dunării, la 3 km sud de capul podului de la Cernavodă?
|
|