Extensiunea Universitară

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Extensiunea Universitară” a fost o asociaţie cu caracter cultural-educativ înfiinţată în 1924 la Cluj-Napoca, de o serie de personalităţi culturale româneşti. Preşedinte şi ideolog principal al asociaţiei a fost sociologul Virgil Bărbat, întemeietorul şcolii sociologice de la Cluj. Printre cei care au colaborat cu „Extensiunea Universitară” s-au numărat Florian Ştefănescu-Goangă (secretar), Sextil Puşcariu, Liviu Rusu, Onisifor Ghibu, Ştefan Bezdechi, Gheorghe Bogdan-Duică etc.

Asociaţia a luat forma unei adevărate mişcări culturale, apolitice, constituită după modelul anglo-american. Avea ca scop răspândirea în rândul maselor, a ideilor universitare, într-o expunere accesibilă. Propaganda culturală a „Extensiunii” era legată de ideea potrivit căreia educaţia se adresează tuturor, ea fiind un „îndreptar al vieţii”, menit să modeleze conştiinţa culturală românească.

Activitatea asociaţiei a totalizat un număr de 1.050 conferinţe, pe teme din cele mai variate, care s-au ţinut în 52 de oraşe ale ţării. „Extensiunea” a publicat şi un „Buletin”, care a apărut în 3 volume. A fost desfiinţată în 1930.

Bibliografie

  • Mamulea, Mona, Virgil Bărbat: o definiţie filosofică a culturii, în Studii de istorie a filosofiei româneşti, vol I, Editura Academiei Române, Bucureşti, 2004 ISBN 978-973-27-1355-6 p. 213

Bibliografie recomandată

  • Bărbat, Virgil, Extensiunea universitară , Cluj, Tiparul Tipografiei "Înfrăţirea", 1925