Friederich von Liechtenstein

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Friederich von Liechte
Replace this image male.png
Naţionalitate austriac
Născut 21 septembrie 1807, Viena, Austria
Decedat 1 mai 1885, Viena, Austria
Ocupaţie guvernator civil şi militar al Transilvaniei
Religie catolică

Friederich von Liechtenstein, principe (n. 21 septembrie 1807, Viena, Austria - d. 1 mai 1885, Viena, Austria) a fost guvernator civil şi militar al Transilvaniei în perioada 1858-1861, pe vremea când această provincie se găsea sub stăpânirea austriecilor.

Originea şi familia

Se trăgea din marea aristocraţie austriacă, din familia principilor de Liechtenstein.

Activitatea

La vârsta de 20 ani a intrat în armata austriacă, la 33 ani ajungând colonel. În 1848 a luptat în Italia, având gradul de general de brigadă, împotriva revoluţionarilor italieni. La 20 iunie 1848 a fost promovat locotenent-feldmareşal şi a devenit comandantul Corpului VI Armată din Florenţa. A fost ulterior mutat la Graz, Austria, în funcţia de comandant de armată, până când a fost transferat în Transilvania.

A fost numit oficial guvernator al Transilvaniei la 26 iulie 1858, în acelaşi timp devenind consilier intim şi comandant de onoare al Corpului XII Armată. La 20 septembrie a fost primit la Sibiu.

La 20 octombrie 1860 s-a renunţar la sistemul absolutist de guvernare şi s-a trecut la cel constituţional, prin această reorganizare împăratul austriac restabilind Cancelaria aulică transilvăneană.

În general, pe timpul guvernării sale i-a favorizat pe saşi, spre deosebire de toţi predecesorii săi.

În luna mai 1861 a predat succesorului său toate atribuţiile şi a părăsit Transilvania. După aceasta a fost numit comandant militar şi guvernator la Timişoara, iar în 1865 comandant suprem peste toată armata din Ungaria. În 1866 a participat la războiul contra Italiei şi a fost decorat cu Ordinul "Lâna de aur". În 1872 a fost ales membru al Consiliului imperial.

Moartea

A murit la 1 mai 1885 la Viena.

Bibliografie

  • Anuarul Institutului de Istorie Naţională Cluj, nr. IX, Tipografia "Cartea Românească din Cluj", Sibiu, 1944