Bătălia de la Azov (15 septembrie – 12 octombrie 1941)
de la Enciclopedia României
Bătălia de la Marea Azov (15 septembrie – 12 octombrie 1941). Episod consemnat în contextul ofensivei trupelor germano-româno-ungare la est de Nipru în timpul celui de-al doilea Război Mondial.
Rolul trupelor române implicate (Armata III, condusă de generalul Petre Dumitrescu) a fost acela de a apăra flancul de est al frontului dintre cotul Niprului şi lacul Malacinoe. Prima acţiune de anvergură s-a desfăşurat prin contraofensiva sovietică (5 septembrie 1941) având drept scop încercuirea forţelor germane care operau în Crimeea.
În ciuda atacului masiv, forţele române au reuşit să menţină cea mai mare parte a frontului până la 27 septembrie 1541 când afluxul de trupe sovietice le-a depăşit capacitatea de reacţie creându-le mari dificultăţi. Suplimentarea continuă a trupelor sovietice a continuat şi în următoarele zile ceea ce a permis continuarea atacurilor pe toată lungimea frontului. Echilibrul a fost restabilit ca urmare a regrupării forţelor germane în punctele de maximă intensitate la care a contribuit şi suplimentarea efectivelor româneşti. Ulterior, strategia operativă a forţelor germane s-a focalizat asupra eliminării forţelor sovietice de la nord de Marea Azov al căror potenţial operaţional ameninţa ofensiva generală din Crimeea. În acest sens, atacul sincronizat al forţelor germane şi române a vizat încercuirea trupelor sovietice care acţionau în această zonă, manevră finalizată cu succes până la 8 octombrie Încercarea disperată a sovieticilor de rupere a încercuirii fiind lichidată în 12 octombrie. Numărul de prizonieri sovietici s-a ridicat la aproximativ 60 000, cărora li s-a adăugat capturarea unor cantităţi apreciabile de armament şi echipamente militare.
Din punct de vedere operativ, victoria trupelor aliate a avut o contribuţie semnificativă la asigurarea condiţiilor pentru reluarea ofensivei în Crimeea. Acţiunile militare de înaltă intensitate s-au soldat cu pierderi importante în oameni şi echipamente militare pentru forţele române. În acest context, bătălia de la Marea Azov a relevat gravele lipsuri cu care trupele române se confruntau, în special în ceea ce priveşte mijloacele motorizate şi blindate.
Bibliografie
- George Marcu (coord.), Enciclopedia bătăliilor din istoria românilor, Editura Meronia, Bucureşti, 2011