Ilie Minea

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Ilie Minea
Replace this image male.png
Născut 15 iulie 1881, Turcheş, judeţul Braşov
Decedat 19 februarie 1943
Ocupaţie istoric

Ilie Minea (n. 15 iulie 1881, Turcheş, judeţul Braşov - d. 19 februarie 1943) a fost profesor de istorie, titularul Catedrei de Istoria românilor de la Universitatea din Iaşi, fondator al Institutului de istoria românilor "A. D. Xenopol".

Bibliografie

S-a născut la 15 iulie 1881 în satul Turcheş, judeţul Braşov. A absolvit liceul la Braşov, după care a plecat la Budapesta, cu sprijinul Societăţii "Transilvania", unde s-a înscris la Facultatea de Istorie. Şi-a luat licenţa în istorie în anul 1905, iar în 1907 şi-a dat doctoratul în istorie medie şi ştiinţe auxiliare. S-a specializat ulterior la Universitatea din Viena şi la Institutul de arhivistică din acelaşi oraş.

În anul 1908 s-a întors în Transilvania, funcţionând ca profesor secundar la Caransebeş. A colaborat la două importante publicaţii româneşti din Ardeal, "Tribuna" şi "Telegraful român".

În 1910 a trecut munţii în România şi s-a stabilit la Bucureşti, unde s-a înscris la Universitate, ca student al profesorului Dimitrie Onciul. În anul 1911 este numit de către D. Onciul, care era director al Arhivelor statului, bibliotecar la această instituţie.

În timpul primului război mondial Ilie Minea a urmat cursurile şcolii de ofiţeri în rezervă, după care a participat ca voluntar la bătăliile de la Mărăşeşti şi Oituz.

După război a fost profesor la gimnaziul din Giurgiu, iar în 1922, ca urmare a morţii lui Alexandru D. Xenopol, ajunge profesor în locul acestuia la Facultatea de Istorie, Catedra de istoria românilor, la Universitatea din Iaşi.

Va ocupa această poziţie până la moartea sa, survenită la 19 februarie 1943.

În anul 1925 a înfiinţat revista "Cercetări istorice", pe care a tipărit-o cu mari sacrificii personale. Revista, în care s-au publicat valoroase studii de istorie medie şi modernă românească, a apărut până în anul 1947.

În anul 1941 Ilie Minea a înfiinţat Institutul de istoria românilor "A. D. Xenopol", pe lângă Facultatea de litere şi filozofie. Din anul 1964 instituţia înfiinţată de el se va numi Institutul de istorie şi arheologie.

Opera sa a cuprins subiecte legate de istorie politică, economică, militară, culturală, socială, a instituţiilor, a relaţiilor internaţionale, pe lângă cercetările arheologice privind epoca medievală pe care le-a efectuat.

Bibliografie

  • Magazin istoric - nr. 4 (193), anul XVII, aprilie 1983