Partenie Cosma

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Partenie Cosma
Partenie-Cosma.png
Naţionalitate român
Născut 12 februarie 1837, Beiuş, Beiuş
Decedat 22 septembrie 1923, Sibiu
Mormânt la Sibiu
Ocupaţie politician
Religie ortodoxă

Partenie Cosma (n. 12 februarie 1837, Beiuş, judeţul Bihor - d. 22 septembrie 1923, Sibiu, judeţul Sibiu), om politic ardelean, deputat, senator, director al băncii „Albina” din Sibiu.

Originea şi familia

S-a născut la Beiuş, într-o familie de ţărani care se ocupau cu cojocăritul. Tatăl său a fost Gheorghe Cosma (1807-1849), iar mama sa s-a numit Ecaterina (1797-1865). A fost al trei copil din cei patru pe care i-a avut familia Cosma. Primul născut al familiei a fost Ioan (1827-1859), al doilea Ecaterina (1829-1906), al treilea a fost Partenie, iar al patrulea Gheorghe (1846-1867).

Partenie Cosma a fost botezat la data de 20 februarie 1837, de preotul Pavel Pap. Naşă de botez i-a fost Ecaterina Vaş, din Beiuş.

A fost căsătorit de două ori. Prima soţie a fost Irina Stupa, cu care a avut doi copii: Eugenia, decedată la vârsta de 6 luni, şi Gheorghe, decedat la vârsta de 4 ani. A doua soţie a fost Maria Roman. Din această căsătorie au rezultat cinci copii: Lucia, Hortensia, Minerva, Remus şi Romul.

Studiile

A urmat gimnaziul în localitatea natală, pe care l-a absolvit în anul 1855. La vârsta de 18 ani se înscrie la teologie la Arad, însă după trei trimestre abandonează studiile teologice şi, în 1857, se înscrie la facultatea de drept din Pesta. În timpul studenţiei în capitala ungară lucrează la cabinetul de avocatură al lui Emanoil Gojdu. Totodată se ocupă cu gazetăria şi este cantor la biserica românească din Pesta. A scris pentru ziare importante ale intelectualităţii româneşti precum „Telegraful Român” şi „Concordia”, intervenind cu relatări despre activitatea Dietei. A fost şi primul preşedinte al societăţii literare „Petru Maior”. În 1861 termină studiile de drept şi îşi ia diploma de avocat în drept comercial şi cambial la Facultatea de drept a Universităţii din Budapesta.

Activitatea politică. Deputat în dieta de la Budapesta

După finalizarea studiilor se stabileşte la Beiuş, unde îşi deschide un cabinet de avocatură. Prin activitatea sa devine foarte cunoscut în rândul românimii bihorene, aşa că în 1872 este ales pentru prima dată deputat în circumscripţia Beiuşului din partea Partidului Naţional Român. A fost reales de două ori, până în 1881. În Dieta maghiară a luat de numeroase ori cuvântul şi a susţinut interesele românilor.

A jucat un rol important în unificarea Partidului Naţional Român iar la 1881 a fost primul preşedinte al partidului astfel unificat.

Mutarea la Sibiu. Avocat pentru Banca Albina

La 7 iunie 1874, Partenie Cosma s-a căsătorit cu Maria Roman din Mizieş, înrudindu-se astfel cu Miron Romanul, episcopul Aradului. Doi ani mai târziu, acesta din urmă este ales mitropolit. La insistenţele lui, familia Cosma se mută la Sibiu în 1876, pe atunci centrul politic şi cultural al românilor din Transilvania. Aici Cosma şi-a deschis un cabinet de avocatură şi beneficiind de prestigiul câştigat în Bihor şi de legăturile de rudenie cu mitropolitul, evoluează rapid în rândurile intelectualităţii româneşti. În această perioadă se pune la cale înfiinţarea institutului de credit „Albina”, pentru care se ocupă de strângerea subscripţiilor de acţiuni din zona Beiuşului, apoi devine avocat al acesteia. Printre primele măsuri pe care le-a luat ca avocat al băncii a fost reorganizarea biroului juridic şi rezolvarea numeroaselor procese pe care institutul le avea cu foştii debitori. Prin natura problemelor pe care le înfruntă, călătoreşte mult prin tot Ardealul şi are ocazia să cunoască îndeaproape realităţile economice ale românilor.

Director al Băncii Albina

La 11 mai 1885 intervine moartea fulgerătoare a directorului executiv al Băncii Albina, Visarion Roman. Şase luni mai târziu, după o perioadă de provizorat, Partenie Cosma a fost ales director executiv. Avea 50 de ani şi o experienţă considerabilă. În paralel se retrage de pe prima scenă a politicii româneşti şi se dedică băncii. A fost director al acesteia timp de nu mai puţin de 30 de ani, fiind şi cea mai prolifică perioadă de dezvoltare a institutului. Sub conducerea sa, banca devenit una din cele mai importante din Ungaria, s-a modernizat şi şi-a extins considerabil sfera de activitate.

Ultimii ani din viaţă

Activitatea i-a fost întreruptă de Primul Război Mondial. În anul 1916 s-a refugiat din calea armatelor germane, pierzând tot ceea ce avea. Pusă sub supraveghere a poliţiei, Banca Albina trece printr-o perioadă tulbure, conducerea demisionează, o parte din funcţionari se refugiază în România. În aceste condiţii Partenie Cosma cere pensionarea în 1916. La vârsta de 80 de ani a trebuit să se refugieze la Iaşi şi de acolo în Rusia, pentru a se putea reîntoarce abia în 1919. A mai trăit cinci ani în România Mare, fiind ales şi senator.

A decedat în 1923, la Sibiu, unde a şi fost înmormântat.

Guvernul român i-a făcut funeralii naţionale.

Moştenirea

Liceul economic din Oradea îi poartă astăzi numele.

Bibliografie

  • Drecin, Mihai D. - Banca "Albina" din Sibiu : instituţie naţională a românilor transilvăneni (1871-1918), Editura Dacia, Cluj-Napoca 1982
  • Predescu, Lucian - Enciclopedia României. Cugetarea, Editura Saeculum, Bucureşti, 1999 ISBN 973-9399-03-7

Bibliografie recomandată

  • Berariu, Pavel - Partenie Cosma în slujba Ardealului, Litera creştină, Bucureşti 1938
  • Bota, Mihail - Viaţa lui Parteniu Cosma, Tipografia Cultura, Cluj 1937
  • Neş, Nicolae - Oameni din Bihor (1848-1918), 1937