Victor Deleu

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Victor Deleu
Replace this image male.png
Născut 25 mai 1876, Pericei, judeţul Sălaj
Decedat 31 decembrie 1939, Cluj-Napoca
Ocupaţie jurist, politician

Victor Deleu (n. 25 mai 1876, Pericei, judeţul Sălaj - d. 31 decembrie 1939, Cluj-Napoca, judeţul Cluj) a fost jurist, ofiţer, redactor, deputat, primar.

Studiile

Victor Deleu a absolvit şcoala primară din satul natal. A urmat cursurile Gimnaziului Minoriţilor Franciscani din Şimleu Silvaniei între anii 1887-1891.

Primii ani de liceu i-a făcut la Liceul Superior Evanghelic Reformat din Zalău, între 1891-1893. Următorii ani de liceu i-a făcut la Blaj (1893-1894), Braşov (1894) şi Beiuş (1895).

După terminarea liceului s-a înscris la Facultatea de Drept din Budapesta, pe care a absolvit-o în anul 1900. A obţinut doctoratul în drept în anul 1902, devenind doctor în drept al Universităţii din Cluj.

Activitatea

După absolvirea Facultăţii de Drept s-a înscris stagiar în Baroul Avocaţilor din Oradea. Încorporat în armata austro-ungară, după efectuarea stagiului militar, şi-a continuat stagiul avocaţional la Arad.

În anul 1905 s-a stabilit la Şimleu Silvaniei, deschizându-şi un birou de avocatură. Tot în anul 1905 a devenit redactor al Gazetei de Duminică.

În anul 1907 a fost ales secretar al Reuniunii Femeilor Române Sălăjene, iar în 1908 membru al Societăţii pentru Fond de Teatru Român, filiala Şimleu.

În anul 1910 a părăsit redacţia gazetei pentru a candida din partea Partidului Naţional Liberal din Transilvania la alegerile pentru Parlamentul de la Budapesta. Activitatea de gazetar a continuat-o prin colaborarea la ziarele Tribuna şi Românul din Arad.

La izbucnirea Primului Război Mondial a fost mobilizat ca ofiţer în armata austro-ungară şi trimis pe frontul din Galiţia împotriva ruşilor. Pentru că nu vroia să lupte pentru interesele monarhiei austro-ungare, fiind un mare patriot român, Victor Deleu a dezertat cu toată compania sa la ruşi, unde s-a lăsat luat prizonier. În lagărele de prizonieri din Rusia a desfăşurat o amplă activitate pentru constituirea unui corp de voluntari ardeleni, care să lupte alături de armata română pentru eliberarea Transilvaniei de sub stăpânirea monarhiei austro-ungare. După ce în lagărul de prizonieri de la Darniţa s-a constituit primul Corp al Voluntarilor Ardeleni, Victor Deleu a fost în fruntea primelor batalioane de voluntari transilvăneni care în vara anului 1917 au ajuns la Iaşi, provocând un entuziasm de nedescris în rândul românilor refugiaţi în Moldova din calea armatelor Puterilor Centrale.

La 1 Decembrie 1918 a fost ales membru al Marelui Sfat Naţional, participând la Marea Unire.

A fost ales de către Consiliul Dirigent de la Bucureşti secretar general al resortului Interne, fiind însărcinat cu siguranţa statului şi organizarea poliţiei.

A fost ales deputat în Camera Deputaţilor de la Bucureşti în anul 1919.

În anul 1922 a fost ales preşedinte al Uniunii Foştilor Voluntari Români. Pentru foştii voluntari, care în viaţa civilă aveau meseria de pantofar sau de croitor, a înfiinţat la Cluj-Napoca Sindicatul pantofarilor şi Sindicatul croitorilor. A luptat în continuare pentru drepturile foştilor voluntari ardeleni din armata română din Primul Război Mondial, iniţiind o lege pentru împrorietărirea acestora, lege care a fost votată în anul 1930.

În perioada 10 iunie 1932-18 noiembrie 1933 a fost primar al municipiului Cluj.

Moartea

A murit la Cluj la 31 decembrie 1939.

Moştenirea

Prin lupta pe care a dus-o în timpul Primului Război Mondial pentru formarea regimentelor de voluntari ardeleni din armata română, a contribuit la realizarea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

  • O stradă din municipiul Cluj-Napoca, judeţul Cluj, poartă numele Victor Deleu.
  • O stradă din municipiul Zalău, judeţul Sălaj, poartă numele Victor Deleu.
  • I s-a ridicat o statuie în municipiul Zalău, judeţul Sălaj.

Bibliografie

  • Bălaş, Otilia; Bódis, Ottilia - Oameni de seamă ai Sălajului, Dicţionar bibliografic, volumul I, A-K, Zalău, 2004