Bufetul din Şoseaua Kiseleff

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Aspect exterior în 2008

Bufetul din Şoseaua Kiseleff (nume iniţial Bufetul) este o casă din Sectorul 1 al Bucureştiului, Şoseaua Kiseleff, construită în stil românesc, art nouveau, fiind un proiect pentru expoziţia de la Paris din 1889, realizat de arhitectul Ion Mincu. A fost construită în 1892 şi din iniţiativa lui Petre P. Carp, atunci ministru al lucrărilor publice, a fost dată în folosinţă ca restaurant. În anii ce au urmat, clădirea a fost extinsă adăugându-i-se elemente în spiritul concepţiei originale. Din anul 2003 construcţia găzduieşte un luxos restaurant, Restaurantul Doina. Construcţia este clasată ca monument de arhitectură.

Descrierea construcţiei

Numit şi Cârciuma românească, Bufetul este asemănător ca stil cu o altă construcţie realizată de Ion Mincu, Casa Lahovari. Nota generală a casei este aceea de arhitectură „picturesque”, în sens britanic.[1] Sursa de inspiraţie a arhitectului în realizarea construcţiei sunt casele româneşti cu pridvor şi scară interioară, scara fiind protejată de o poală lăsată a acoperişului.

Având o volumetrie energică şi puternic articulată, casa este formată din două volume diferite, asemenea caselor din zona de deal a României, primul format din subsol, parter şi etaj, iar al doilea format doar din parter. Elementul dominant al casei este foişorul format din arce în acoladă frântă, sprijinite pe coloane din lemn cioplit. Timpanul arcelor este modelat cu elemente de ceramică multicoloră, o decoraţie florală în relief, specifică epocii brâncoveneşti. Deasupra antablamentului, format din faianţă colorată, o friză cu însemne de podgorii şi o cornişă decorată cu arce şi frunze, toate acestea inspirate din arhitectura clasică şi brâncovenească, a fost amplasată o streaşină proeminentă.

Linia originală a construcţiei care imprimă casei vigoare şi vervă este rezultată din jocul de volume şi de acoperişuri, brâie, butoni smălţuiţi, reuşind prin acestea să reediteze arhitectura populară românească. [2]

La construirea sau folosit materiale precum: căramida, diverse tencuieli, decoraţii din ceramică smalţuită multicoloră, lemn, ţiglă smălţuită, iar ca tehnici de zidărie s-au folosit planşee şi şarpante din lemn, zidărie portantă, stâlpi din lemn.

Restaurantul în prezent

În prezent restaurantul Doina este împărţit în mai multe spaţii cu nume simbolice, amintind de creatorul casei şi de arhitectura în care este construită aceasta: Salonul „Ion Mincu”, crama numită „Salonul Românesc”, Pavilion Rustic.

Note

  1. www.art-nouveau-europa.net
  2. Monumente din Bucureşti, p. 92

Biografie

  • Florian Georgescu, Paul Cernovodeanu, Alexandru Cebuc. Monumente din Bucureşti. Bucureşti: Meridiane 1966

Legături externe