Marea invazie tătară

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare

Marea invazie tătară sau „marea invazie mongolă” a fost un atac foarte puternic al mongolilor, din anul 1241, asupra Europei, incluzând teritoriul actual al României.

Marea invazie tătară a cuprins o forţă de cca 200.000 combatanţi mongoli, care au atacat Europa în anul 1241. Ei erau specializaţi în lupta de pe cal, excelând în calitate de arcaşi călare. Datorită faptului că luptau ca şi cavalerie uşoară, puteau să acopere distanţe foarte mari în timp scurt. Invazia a luat pe nepregătite statele din Europa, rezultând distrugeri foarte mari, atât materiale, cât şi ca pierderi umane.

Au atacat Europa pe mai multe coloane, trecând şi peste teritoriul actual al României, lovind în principal Moldova, Transilvania şi Muntenia.

Primul corp de armată mongolă a atacat Polonia. Al doilea corp de armată a atacat Ungaria, pornind din Halici, iar al treilea corp de armată al mongolilor a atacat nordul Moldovei. Acest al treilea corp de oaste tătară era condus de Kadan.

După ce a distrus nordul Moldovei, acest corp de oaste a trecut în Transilvania. Aici a distrus, de asemenea, tot ce i-a ieşit în cale, mai ales localităţile mai însemnate. Au fost distruse Rodna, Dej, Cluj (Mănăştur) şi Oradea. De aici, oastea tătară a înaintat spre Ungaria. Marile distrugeri provocate de tătari în Transilvania sunt relatate în Carmen miserabile, operă a călugărului Rogerius din Oradea.

Un alt corp de oaste mongol a atacat prin Moldova de la nord la sud. Aici el a distrus episcopia cumanilor, după care a trecut în Transilvania, nimicind localităţile din sudul acesteia. La 31 martie 1241 a fost distrus Braşovul, în aceeaşi zi în care corpul mongol de la nord cucerea Rodna. La 11 aprilie 1241 a venit rândul Sibiului să fie atacat şi cucerit. Au căzut rând pe rând în mâna mongolilor Sebeşul, Alba Iulia, Orăştie şi Aradul. De aici o parte dintre mongoli au plecat mai departe spre Ungaria, iar o parte au trecut în Muntenia.

Nici românii din Muntenia nu au reuşit să se opună cu mai multe şanse de succes mongolilor. După ce au prădat în Muntenia, tătarii au plecat de aici spre Ungaria.

În anul 1242 tătarii au pornit pe drumul de întoarcere, spre zonele de unde declanşaseră atacul asupra Europei cu un an înainte.

Un corp de oaste mongol, condus de Batu-Han, a trecut din nou peste Transilvania, prădând-o încă o dată.

Atacuri tătărăşti asupra Moldovei, Munteniei şi Transilvaniei se vor repeta câteva secole la rând, dar niciodată aceste atacuri nu vor mai avea amploarea şi puterea marii invazii din anul 1241.

Bibliografie

  • Pop, Aurel Ioan; Nägler, Thomas (coordonatori) - Istoria Transilvaniei, volumul I, (până la 1541), Institutul Cultural Român