Băile Herculane

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Oraşul
Băile Herculane

Judeţul Caraş-Severin (CS)

Stema judetului Caras-Severin.png
Localităţi componente
Pecinişca
Atestare 153
Suprafaţă 2.9 km²
Populaţie 5966 locuitori (2010)
Densitate 2057.24 loc./km²
Altitudine medie 160 metri n. m.
Primar Nicuşor Vasilescu (PDL)

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Băile Herculane în 1895

Băile Herculane este un oraş din judeţul Caraş-Severin, situat pe râul Cerna, între Munţii Mehedinţi la est şi Munţii Cernei la vest, la 41 km nord-vest de municipiul Drobeta-Turnu Severin şi 106 km sud-est de Reşiţa. Este cea mai veche staţiune balneoclimaterică din România.

Istorie

Therme Herculis

Localitatea a devenit bine cunoscută încă din perioada romană, când se numea Therme Herculis. Din această perioadă de glorie au rămas foarte multe vestigii, multe dintre ele fiind duse la Viena în perioada stăpânirii habsburgice a Banatului. În mod deosebit, un număr mare din inscripţiile care sau păstrat sunt dedicate zeului Hercule. Dintr-o inscripţie care datează din anii 153-155 e.n., reiese că aceste teritorii erau locuite de o populaţie numeroasă şi care avea o anumită importanţă, dacă judecăm după faptul că 5 delegaţi de aici erau trimişi la Roma pentru alegerea consulilor.

În anul 274, trupele romane se retrag din regiune şi odată cu plecare lor, băile intră în declin. În cursul secolelor, hoardele barbare le-au devastat şi au ajuns o ruină.

Renaşterea băilor sub austrieci

Timp de aproape trei secole, băile au fost sub dominaţia turcilor, care nu le-au folosit în vreun fel. În anul 1717 Banatul avea să fie cucerit de austrieci şi reorganizat pentru a aduce beneficii casei de Habsburg. În particular, regiunii de sud, inclusiv valea Cernei, i s-a dat o organizaţie militară specială, jucând rolul de zonă tampon între Imperiul Habsburgic şi cel Otoman. În 1734, generalul Hamilton, comandat al trupelor din Banat, cu sediul la Timişoara, a fost trimis de împăratul Carol al VI-lea în inspecţie pe Dunăre, la cetatea de la Ada-Kaleh. Pornind la drum şi străbătând valea Cernei, Hamilton a redescoperit Băile Herculane, cu ruinele şi inscripţiile romane. Prin urmare, el a trimis un raport împăratului despre cele găsite, primind în schimb misiunea de a reconstrui unele clădiri şi de a repune în valoare unele izvoare termale cu proprietăţi curative, pentru folosul populaţiei şi a trupelor militare.

În anul 1801, băile au intrat în administrarea confiniumului militar grăniceresc şi din acest an a început practic înflorirea băilor. În 1810 a fost construit pavilionul sanatoriului miliar, apoi au fost construite primele hoteluri (la 1824 e construit hotelul „Severin”) şi biserica romano-catolică (1838). La 1847 este ridicată statuia de bronz a lui Hercule, donată de arhiducele austriac Carol. În 1846 este construit stabilimentul Ileana, la 1860 stabilimentul Elisabeta, iar la 1861 hotelul „Regele Ferdinand I”.

Treptat, Băile Herculane, s-au constituit drept o staţiune balneoclimaterică modernă, care a început să fie vizitată chiar de către suverani. În 1817 a fost vizitată de împăratul Francisc I al Austriei, la 1852 de Francisc Iosif I, la 1887 de împărăteasa Elisabeta şi chiar de către regele Carol I al României. În 1896, cu prilejul deschiderii canalului de la Porţile de Fier, Băile Herculane au fost vizitate de împăratul Austriei Francisc Iosif I, regele Carol I al României şi Alexandru I, regele Serbiei.

Obiective turistice

  • Gara feroviară, în stil baroc (1886)
  • Biserica catolică (1838)
  • Biserica ortodoxă din secolul al XIX-lea
  • Statuia lui Hercule, turnată în bronz (1847)
  • Clădirea Cazinoului (1862), azi muzeu
  • Arborele Sequoia Gigantea de 30 m înălţime, originar din America de Nord
  • Ruinele staţiuneii termale romane
  • Peştera Hoţilor
  • Podul de piatră peste Cerna (1864)

Bibliografie

  • Ghinea, Dan - Enciclopedia geografică a României, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2000
  • Lotreanu, Ioan - Monografia Banatului, Institutul de Arte Grafice „Ţara”, Timişoara, 1935

Note