Fieni

de la Enciclopedia României

Salt la: navigare, căutare
Oraşul
Fieni

Judeţul Dâmboviţa (DB)

Stema-orasului-fieni-dambovita.png
Localităţi componente
Berevoeşti, Costeşti
Atestare 14 iulie 1532
Suprafaţă 7.7 km²
Populaţie 7688 locuitori (2010)
Densitate 998.44 loc./km²
Altitudine medie 436 metri n. m.
Primar Adriean Budoiu (PSD)

Împărţirea administrativ-teritorială a României

Fieni este un oraş din judeţul Dâmboviţa, situat în zona de contact a Subcarpaților Ialomiței cu prelungirile sudice ale Munților Bucegi, la confluenţa râului Ialomița cu Ialomicioara, la 26 km nord de municipiul Târgovişte.

Istorie

Fieni-ul este o veche aşezare de moşeni plăieşi, atestată documentar pentru prima dată la 14 iulie 1532. Aşezarea a avut un caracter rural şi s-a dezvoltat lent, extinzându-se prin defrişări. Datorită bogăţiei de materii prime a teritoriului (calcar, marne şi gips), industria a apărut relativ repede şi a dat un impuls dezvoltării Fieni-ului. Acesta a fost declarat oraş în 1968.

Obiective turistice

  • Biserica cu triplu hram „Sfântul Nicolae, Cuvioasa Parascheva și Sfântul Dumitru” (1804)

Stema oraşului

Stema-orasului-fieni-dambovita.png

Stema oficială a oraşului Fieni a fost adoptată de Guvern prin Hotărârea nr. 104/2013. Aceasta se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat în furcă. În interiorul scutului, în partea superioară, în câmp albastru, se află o cruce treflată de aur. În partea inferioară, în câmp roşu, se află un rezervor de apă, poziţionat în pal, de argint. În partea inferioară, în câmp verde, se află două fulgere de aur, unul poziţionat în bară, iar celălalt în bandă, încrucişându-se în săritoare în partea de jos. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu 3 turnuri crenelate.

Semnificaţiile elementelor însumate

Crucea treflată face referire la biserica, declarată monument istoric de importanţă locală, construită la începutul secolului al XIX-lea, în timpul domniei lui Constantin Alexandru Ipsilanti. Rezervorul de apă simbolizează fabrica de ciment care funcţionează din anul 1923. Cele două fulgere evocă fabrica de becuri "Steaua electrică", iar numărul lor indică numărul localităţilor afiliate oraşului. Coroana murală cu 3 turnuri crenelate semnifică faptul că localitatea are rangul de oraş.

Bibliografie

  • Ghinea, Dan - Enciclopedia geografică a României, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2000
  • Vlăsceanu, Gheorghe, Oraşele României, Editura Odeon, Bucureşti 1998, ISBN 973-9008-69-0

Note